Прогноза: Природният газ у нас ще поскъпне с до 15% през декември и януари

Прогноза: Природният газ у нас ще поскъпне с до 15% през декември и януари

Прогноза: Природният газ у нас ще поскъпне с до 15% през декември и януари

„През декември и януари ще има частично поскъпване на цената на природния газ, макар че районът вече „се напълни" с природен газ. Цената на природния газ в България е под нивата на борсите в Европа". Това заяви енергийният експерт Иван Хиновски пред  NOVA NEWS.

Прогнозата му е че допълнителното повишаване на цената на газа ще бъде 10-15%. Мотивът за повишение на цената са войните в Украйна и особено в Близкия изток. „След като има самолетоносачи в Средиземно море и броят им се увеличава, това повишава риска и се отразява и от борсите", каза Хиновски.

През ноември мегаватчас ще струва 82,,12 лв.. „Булгаргаз" внесоха окончателното предложение, а Комисията за енергийно и водно регулиране го одобри. Така увеличението е 36 % спрямо октомври, когато плащахме 60,41 лева. Мотивите за по-високата цена е ръста на цената на природния газ на международната борса, която е част от формирането на крайната стойност. А покачването дойде след началото на конфликта между „Израел" и „Хамас". Въпреки това експертите не очакват нови шокови цени като през зимата на 2022 година.

Относно строежа на 7-ми и 8-ми реактор в АЕЦ „Козлодуй", Хиновски заяви, че това е добра новина. Един такъв сложен проект има редица фази. Фазата на подготовка продължава 4-6 г., според специалисти, а строителството – 5 години, обясни той.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Неизвестно за известните: Сладкарят Пиетро дава на света яйцата Kinder след гаф
Уроци по мъдрост от Уорън Бъфет
Вратовръзката на Чарлз III на конференцията за климата - намек за разрешаването на спор между Лондон и Атина?
На днешната дата, 2 декември. Рождениците днес
Ненаученият урок: Защо инвеститорите попадат в капана на технолегендите
Три урока от „Лабораторията за щастие“ на Харвард, които ще променят живота ви
12 кампании, въплъщаващи празничния дух на 2023 г.
McDonald's промени рецептата за Big Mac заради нарастващата конкуренция от други вериги