Ръст на цените на петрола в очакване на по-малко агресивни стъпки от страна на Фед

Ръст на цените на петрола в очакване на по-малко агресивни стъпки от страна на Фед

Ръст на цените на петрола в очакване на по-малко агресивни стъпки от страна на Фед

Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в петък на фона на фона на перспективите за по-малко агресивно повишаване на лихвените проценти в САЩ, въпреки че притесненията за възстановяване на търсенето ограничиха ръста, пише Ройтерс.

Към 8:45 часа българско време сортът Брент поскъпна с 0,60 долара, или 0,61%, до 99,70 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 0,26 долара, или 0,27%, до 96,04 долара за барел.

„Петролът се търгува много в синхрон с политиката на Федералния резерв и последиците, които тя може да има както върху унищожаването на търсенето, така и върху щатския долар“, каза Стивън Инес, управляващ партньор в SPI Asset Management.

„Тъй като пазарът се връща към базовия сценарий за повишение на лихвите със 75 базисни пункта (0,75%) през следващата седмица в сравнение с очакваните вчера 100 базисни пункта, цените на петрола и по-широкият пазар имат малко повече място за дишане днес“, каза Инес.

Дотук се стигна, след като някои от най-големите привърженици на вдигането на лихвите във Фед заявиха, че подкрепят ново увеличение на ставката със 75 базисни пункта на срещата на централната банка на САЩ този месец, а не по-голямото увеличение на лихвения процент, което трейдърите започнаха да включват в ценообразуването, след като бяха публикувани данните за инфлацията в САЩ.

На пазара се отразиха и данните, че производството на рафинерии в Китай през юни се е свило с почти 10% спрямо година по-рано, като продукцията за първата половина на годината е намаляла с 6%, Това е първият годишен спад за периода от 2011 г. насам.

Междувременно президентът на САЩ Джо Байдън ще отлети днес за Саудитска Арабия, където ще присъства на среща на върха на съюзниците от Персийския залив и ще ги призове да увеличат добива на петрол.

Въпреки това свободният капацитет в членовете на Организацията на страните износителки на петрол е на изчерпване, като повечето производители добиват петрол при максимален капацитет, като не е ясно колко допълнителни барели може да внесе на пазара Саудитска Арабия.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ