Разнопосочно движение на петролните котировки в края на седмицата

Разнопосочно движение на петролните котировки в края на седмицата

Разнопосочно движение на петролните котировки в края на седмицата

Цените на петрола не намират единна посока в ранната търговия в петък, тъй като то една страна на пазара влияят продължаващите опасения за доставките, а от друга страховете от рецесия, пише Ройтерс.

Към 9:00 часа българско време сортът Брент поевтиня с 0,24 долара, или 0,22%, до 106,9 долара за барел.Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 0,42 долара, или 0,44%, до 96,84 долара за барел.

„Със сигурност има чувството, че отново сме в режим на компромис, където настроенията се променят между рисковете от рецесия през второто полугодие и фундаментално недостатъчно предлагане на пазара“, каза Стивън Инес, управляващ партньор в SPI Asset Management.

Ключов двигател за цените ще бъде следващата среща на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзниците, водени от Русия, носещи общото название ОПЕК+, на 3 август.

Производителите вече напълно прекратиха рекордното съкращаване на доставките от 9,7 милиона барела на ден, договорено през април 2020 г., когато пандемията от COVID-19 удари търсенето.

„Малко вероятно е цените на петрола да регистрират големи загуби на фона на слабия щатски долар и продължаващата криза в предлагането“, коментира анализаторът на CMC Markets Тина Тенг.

Източници от ОПЕК+ казаха, че групата ще обмисли запазване на добива на петрол непроменен за септември, но два източника от ОПЕК+ заявиха пред, че ще бъде обсъдено умерено увеличение.

Решението да не се увеличава добивът би разочаровало Съединените щати, след като президентът на САЩ Джо Байдън посети Саудитска Арабия този месец с надеждата да сключи сделка за производството на петрол.

Високопоставен служител на администрацията на САЩ заяви в четвъртък, че правителството е оптимистично настроено за срещата на ОПЕК+ и каза, че допълнителното предлагане ще помогне за стабилизиране на пазара.

Анализаторите обаче смятат, че ще бъде трудно за ОПЕК+ да увеличи значително доставките, като се има предвид, че много производители се борят да изпълнят производствените си квоти поради липса на инвестиции в петролни находища.

„Производството на ОПЕК е лимитирано, въпреки че доставките се стабилизират в Либия и Еквадор. Недостатъчните инвестиции в много страни членки ще задържат производството ограничено“, коментираха анализатори на ANZ Research.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ