Русия може да поеме контрола над проекта за нефт и газ „Сахалин-1“

Русия може да поеме контрола над проекта за нефт и газ „Сахалин-1“

Русия може да поеме контрола над проекта за нефт и газ „Сахалин-1“

Москва може да поеме контрола върху проекта за нефт и газ „Сахалин-1“, в който имат партньорско участие американската ExxonMobil, японската SODECO и индийската ONGC Videsh. Това заяви депутата в Руската Дума Павел Завални, цитиран от Ройтерс.

Коментарът му идва само седмица след като Москва пое контрола над „Сахалин-2“.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче каза пред репортери, че все още не е взето решение за „Сахалин-1“.

Миналата седмица руския президент Владимир Путин подписа указ за прехвърлянето на руско предприятие на правата по петролно-газовия проект „Сахалин-2“ – ход, който може да изтласка извън проекта Shell японските инвеститори.

Освен трите чуждестранни компании, в проекта „Сахалин-1“ участва и руската „Роснефт“. ExxonMobil обяви още през март, че ще се оттегли от руския проект заради започналата война в Украйна.

„Бяхме принудени да вземем решение да преместим „Сахалин-2“ от режим на споразумение за споделяне на производството (с частни компании - бел. р.) към включването му към юрисдикцията на Русия на фона на санкции... Очевидно същото ще се случи и със „Сахалин-1“, каза Завални.

„Когато се въвеждат санкции, когато компаниите на практика не могат да участват активно в даден проект, това създава различни рискове за нас и ние сме принудени да вземем подобни решения“, добави той.

По-рано в четвъртък руският вицепремиер Юрий Трутнев каза, че добивът на петрол от „Сахалин-1“ е спаднал до едва 10 000 барела на ден от 220 000 барела на ден поради наложените „ограничения“, визирайки западните санкции.

Японското правителство събира информация, за да потвърди намеренията на Москва относно проекта „Сахалин-1“, каза представител на японското министерство на индустрията.

Япония заяви през май, че постепенно ще спре вноса на руски петрол, след като се споразумя за забрана с други държави от Г-7 в отговор на действията на Москва в Украйна.

Русия беше петият най-голям доставчик на суров петрол за Япония през 2021 г., но най-голямата петролна рафинерия в страната, Eneos Holdings Inc, вече спря да купува руски суров петрол, докато втората по-големина рафинерия Idemitsu Kosan Co Ltd ъщо заяви, че няма планове за закупуване на руски суров петрол.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ