МАЕ: Доставките на слънчеви панели са прекалено зависими от Китай

МАЕ: Доставките на слънчеви панели са прекалено зависими от Китай

МАЕ: Доставките на слънчеви панели са прекалено зависими от Китай

Страните трябва да увеличат производството на фотоволтаични панели, което в момента е концентрирано в Китай, за да се гарантират сигурни доставки и да се постигнат целите за намаляване на парниковите емисии. Това предупреди Международната агенция за енергията (МАЕ), цитирана от Ройтерс и БТА.

Според доклад на организацията, светът трябва до 2030 г. да удвои сегашните си производствени мощности за основни съставни елементи за слънчеви панели: полисилиций, силициеви кюлчета, пластини, клетки и модули.

Фотоволтаичната технология, която позволява да се превръща слънчевата енергия в електричество, стана най-евтиният метод за производство на енергия в много райони по света, отчасти благодарение на китайските инвестиции.

През 2021 г. в Китай се намираха 79% от производствените мощности за полисилиций - суровина за производство на фотоволтаични модули, отбелязва МАЕ. 

В Синцзян-Уйгурския район се намират 42% от тези мощности, включително най-големият завод в страната, който сам по себе си представлява 14% от световните мощности.

"Това равнище на концентрация в цялата световна верига за доставки може да окаже значителна уязвимост", заяви пред Ройтерс изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол.

Според доклада Китай скоро ще произвежда 95%  от полисилиция в света. "Ако възникне пожар или природно бедствие, това може да се отрази на прехода към чиста енергия в световен план при скок на цените и дори по отношение на наличието на фотоволтаична слънчева енергия", допълни Бирол.

ЕС, който се стреми да намали зависимостта си от вноса на руски газ, има мощности за производство на тези елементи при по-малко въглеродни емисии благодарение на значителния дял на ядрената и възобновяемата енергия в енергийния си микс. Единствено Швеция обаче засега има достатъчно ниски цени на енергията за промишлеността, за да може да бъде конкурентна в това производство, отбелязва МАЕ. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 23 февруари
От сутринта - залп след залп от взаимни обвинения с пиперливи метафори между Пеевски и Христо Иванов
НАП поставя под постоянен мониторинг некоректни собственици на заведения с дългове към фиска
Турският военен флот поема за 10 г. защитата от пирати и терористи в териториалните води на Сомалия
Intuitive Machines: Частна компания върна САЩ на Луната след 50-годишно прекъсване
С мъдър подход към емоциите
Моделът за изкуствен интелект на Google направи бащите-основатели на САЩ цветнокожи
Великобритания обяви нови санкции срещу Русия по повод годишнината от нахлуването на руските сили в Украйна