ЕС променя правилата, за да привлича студенти и учени

ЕС променя правилата, за да привлича студенти и учени

ЕС променя правилата, за да привлича студенти и учени

Европейският съюз иска да е световен център за образование, изследвания и научни постижения. Това е целта на директивата, приета от Европейския парламент на 11 април, която ще позволи на студентите и учените от трети страни да остават в държава от ЕС най-малко 9 години след дипломирането си или след приключването на договора, както и да потърсят там работа или да създадат своя компания, съобщава Франс прес.

От 2013 г., доста преди кризата с мигрантите, Европейската комисия обсъждаше промени в регламента, за направи 28-те страни-членки по-привлекателни за младите „мозъци“ от страни извън общността,  разочарована, че напускат Европа веднага след приключването на образованието им, за да използват талантите и знанията си на други пазари като САЩ и Канада, например.

„Твърде дълго нашият континент се капсулира в себе си, наложи бюрократични тежести, минира конкурентоспособността си и сложи прът в колелата на тези, които искаха да създават предпрятия“, коментира докладчкът на директивата в ЕП Сесилия Уикстрьом.

Мобилността на студентите и изследователите ще бъде улеснена в рамките на ЕС за период  до 6 месеца (досега беше до 3 месеца ). Новата директива ще позволи на учените да вземат и семействата си със себе си.  Студентите ще имат право да работят до 15 часа седмично, докато учат (при 10 часа досега).

Няколко разпоредби са насочени към хармонизиране на правилата за издаване на визи и разрешения за пребиваване , както и специфични критерии за  прием.

„Европа инвестира годишно 0,8% от БВП по-малко в сравнение със САЩ и 1,5% по-малко от Япония за изследвания и развитие. Хиляди учени и новатори заминават за страни, в които условията за тях са по-добри“, се казва в мотивите за промените  директивата. Новите правила изпращат посланието, че ЕС става световна конкурентна в световен мащаб и гостоприемна дестинация за чуждестранните студенти и учени, от които има нужда, коментира еврокомисарят по миграцията Димитрос Аврамопулос.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ