Ще стане ли Кристалина Георгиева външен министър на ЕС

Ще стане ли Кристалина Георгиева външен министър на ЕС

Днес държавните и правителствени ръководители на 28-те страни членки ще се съберат на заседание на Европейския съвет, за да посочат кой ще е следващият външен министър на ЕС.

Както е известно страната ни издигна Кристалина Георгиева за поста. Нейната кандидатура ще бъде защитавана от президента Росен Плевнелиев.

В последните седмици най-сочените от анализатори кандидати за европейски външен министър бяха именно Кристалина Георгиева и министърът на външните работи на Италия Федерика Могерини. Някои европейски държави вече се обявиха срещу кандидатурата на италианката, защото според тях има твърде проруско отношение в момент, когато връзките между Европа и Русия се обтегнаха заради Украйна.

Върховният представител на ЕС се избира от Европейския съвет с квалифицирано мнозинство, със съгласието на председателя на ЕК. Мандатът му е пет години, по подобие на този на останалите комисари.

Другото ключово решение, което се очаква лидерите на ЕС да вземат днес екой да е следващият председател на Европейския съвет. Според предварителните очквания и тук се открояват двама кандидати - датската министър-председателка Хеле Торнинг-Шмит и полският премиер Доналд Туск.

Ако на днешната среща в Брюксел лидерите на ЕС не успеят да постигнат консенсус за двете ключови назначения, учредителните договори им позволяват да проведат гласуване и да вземат решенията с квалифицирано мнозинство. Това е правено само веднъж досега в Европейския съвет - при номинирането през юни на Юнкер за председател на ЕК.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ