ЕК предложи всички страни членки на ЕС да се оттеглят от договора за Енергийната харта

ЕК предложи всички страни членки на ЕС да се оттеглят от договора за Енергийната харта

Европейската комисия предложи днес всички страни членки на ЕС съвместно да се оттеглят от оспорвания Договор за Енергийната харта, позовавайки се на несъвместимостта на споразумението с целите на Европейския съюз в областта на климата, предадоха ДПА и БТА.

Договорът не съответства на "устойчивата визия на ЕС за бъдещето", заяви еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон, отбелязвайки необходимостта да бъдат защитени инвестициите във възобновяема енергия.

Създаден за пръв път през 1994 г., договорът е разработен с цел да защити доставките на изкопаеми горива като петрол, газ и въглища от бившите съветски страни към Западна Европа след разпадането на Съветския съюз. 

Противнищите на пакта обаче твърдят, че оттогава той се е превърнал в инструмент за защита на интересите на компаниите за изкопаеми горива, позволявайки им да съдят подписалите го държави пред арбитражни съдилища в защита на инвестициите си от усилията за намаляване на използването на горива, които вредят на климата.

Комисията се опита да модернизира договора, преди да предложи координирано излизане от него. Решението за съвместно напускане трябва да бъде взето от държавите от ЕС и да получи одобрението на Европейския парламент. 

Понастоящем всички държави от ЕС с изключение на Италия са членки на договора, който обединява общо над 50 страни. 

Италия напусна договора през 2016 г. Оттогава девет други държави от ЕС - Дания, Франция, Германия, Финландия, Люксембург, Нидерландия, Полша, Словения и Испания - обявиха намерението си да излязат от него. 

Сега се очаква енергийните министри на ЕС да обсъдят предложението. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ