ЕС договори минимални квоти за жените в управителните съвети на компаниите от 2026 г.

ЕС договори минимални квоти за жените в управителните съвети на компаниите от 2026 г.

ЕС договори минимални квоти за жените в управителните съвети на компаниите от 2026 г.

Жените ще заемат от 2026 г. минимум 40% от директорските длъжности без изпълнителни функции в компаниите в ЕС, се споразумяха преговарящи от Европейския парламент (ЕП) и 27-те държави членки на Евросъюза, предаде ДПА.

"Новото изискване ще ускори процеса на постигане на равенство между половете в ЕС и на създаване на равни възможности за всички", написа в Туитър Евелин Регнер, депутат в ЕП от Австрийската социалдемократическа партия и главен преговарящ на институцията за проекторегламента.

"Новият регламент цели да направи процедурите за подбор на персонал по-прозрачни и предвижда наказания за компании, които не изпълняват заложените цели", заяви също в Туитър нидерландският евродепутат Лара Волтерс.

В случаи, при които за дадена длъжност има няколко кандидати с еднаква квалификация, трябва да бъде отдавано предпочитание на по-слабо представения пол, предава БТА.

"Това е голям ден за жените в Европа. Това е голям ден и за компаниите", написа в Туитър председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Сега жените заемат 30,6% от длъжностите в управителните съвети на най-големите публични дружества в ЕС, по данни на ЕП. Начело по този показател е Франция с 45,3%, а с най-малък дял на жени членове на управителните съвети е Кипър с 8,5%.

Днешното споразумение води началото си от предложение за регламент, внесено от Европейската комисия през 2012 г.

През последните години девет страни от ЕС, включително Германия, са въвели на национално равнище минимални квоти за жени членове на управителните съвети, сочат данните на ЕП. След няколко години на застой по въпроса през март социалните министри от съюза решиха да възобновят преговорите с Европарламента.

Преди да влязат в сила, правилата трябва да бъдат официално приети от ЕП и 27-те държави членки на ЕС. 

Коментари