ЕС готви резервен план за предоставяне на 20 млрд. евро на Украйна

ЕС готви резервен план за предоставяне на 20 млрд. евро на Украйна

ЕС готви резервен план за предоставяне на 20 млрд. евро на Украйна

Европейският съюз подготвя план за извънредно предоставяне на финансова помощ на Украйна в размер на 20 млрд. евро, съобщи Financial Times, позовавайки се на свои източници.

Търсенето на нови варианти за финансиране се е наложило, след като на последната среща на върха на ЕС в средата на декември унгарският министър-председател Виктор Орбан блокира изменение на бюджета на Общността, което предвиждаше отпускането на 50 млрд. евро за Украйна за периода 2024-2027 г., пояснява изданието.

Обсъжданата нова схема предвижда членовете на ЕС да поемат финансови гаранции към бюджета на общността, което ще позволи на Европейската комисия (ЕК) да заеме 20 млрд. евро от капиталовите пазари за Киев. Схемата е подобна на тази, приложена през 2020 г., когато ЕК предостави 100 млрд. евро евтини заеми на страните от общността за подкрепа на работните места в условията на пандемия, се казва в статията. Окончателният размер на финансирането ще зависи от нуждите на Украйна.

Предимството на тази схема е, че тя не изисква съгласието на всички членове на ЕС и по този начин елиминира риска от ново вето от страна на Будапеща. Въпреки това някои държави, като Германия и Нидерландия, ще се нуждаят от одобрението на националните парламенти, за да предоставят такива гаранции, пояснява Financial Times.

Брюксел се надява решението по плана да бъде взето още на срещата на върха на 1 февруари, а средствата да стигнат до Киев до март 2024 г.

Ако схемата бъде приета, ЕС ще може да даде гаранции на Международния валутен фонд, който от своя страна ще предостави на Киев ново финансиране на стойност 900 млн. долара, твърдят събеседниците на вестника. Според вестника това може да позволи на украинските власти да не прибягват до емисионно финансиране, което заплашва да предизвика рязък скок на инфлацията. Минусът на този план е, че средствата ще се отпускат само под формата на заеми, а не на безвъзмездни средства, допълва Financial Times.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ