ЕС смекчава част от санкциите срещу руски банки заради търговията с храни

ЕС смекчава част от санкциите срещу руски банки заради търговията с храни

ЕС смекчава част от санкциите срещу руски банки заради търговията с храни

Европейският съюз ще внесе промени утре в санкциите си срещу Москва и ще позволи размразяване на някои средства на водещи руски банки. По този начин Брюксел се надява да облекчи затрудненията в глобалната търговия със зърнени храни и торове, сочи проект на решение, съобщава Ройтерс.

Това се случва на фона на критиките от страна на африкански лидери за негативното въздействие на санкциите върху търговията, което може да изостри недостига на храни, причинен основно от руската инвазия в Украйна и блокирането от Москва на украинските пристанища на Черно море. 

Според променените правила, които се очаква да бъдат приети утре, страните от ЕС ще могат да размразят блокираните досега ресурси на водещите руски банки като ВТБ, Совкомбанк, Новикомбанк, Банка ФК Откритие, Промсвязбанк и Банка Русия, сочи документът. 

Съгласно новите санкции ще бъдат замразени активите на най-голямата банка в Русия - Сбербанк, с изключение на тези ресурси, които са необходими за търговията с храни, каза представител на ЕС пред Ройтерс, предава БТА.

Проектодокументът гласи, че парите могат да бъдат освободени, "след като бъде установено, че тези средства или икономически ресурси са необходими за поръчване, внос или транспорт на селскостопански и хранителни продукти, включително пшеница и торове“.

Според преразгледаните санкции ЕС също така планира да улесни износа на храни от руски пристанища, към които търговците загубиха интерес поради санкциите на ЕС, въпреки че мерките не се отнасяха до износа на храни, посочва служител на ЕС.

Досега Брюксел отричаше, че неговите санкции са нанесли щети на търговията с храни.

ЕС заедно със САЩ, Великобритания и други страни наложиха широкообхватни санкции на Русия след инвазията й в Украйна през февруари. Русия нарича действията си "специална военна операция“ за разоръжаване и "денацификация“ на Украйна. Киев и Западът казват, че Москва води непровокирана агресивна война. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ