ЕС свива потреблението на газ с 15% до следващата пролет

ЕС свива потреблението на газ с 15% до следващата пролет

ЕС свива потреблението на газ с 15% до следващата пролет

Страните от ЕС се договориха да намалят потреблението на газ, предаде Би Би Си.

Това стана на среща на министрите на ЕС в Брюксел, по време на която те постигнаха споразумение за доброволно свиване на потреблението на газ с 15% от  1-ви август 2022г. и 31-ви март 2023 г. спрямо средното потребление на страните през последните пет години.

Предложението за намаляване на потреблението не е било подкрепено само от Унгария.

„Това не беше мисията невъзможна! ! Министрите постигнаха политическо споразумение за намаляване на търсенето на газ преди предстоящата зима“, написа в Twitter Чешката република, която е ротационен председател на ЕС.

Изключение от изискването за намаляване на потреблението се предвижда за островни държави като Ирландия, Кипър или Малта, и държави без връзка с международна мрежа за доставка на газ. Постигнатото общо решение включва и компромиси балтийските страни, чиито енергосистеми са свързани с руската/

„В опит да повишат сигурността на енергийните доставки на ЕС, държавите-членки днес постигнаха политическо споразумение за доброволно намаляване на търсенето на природен газ с 15% тази зима“, казаха от ЕС.

„Целта на намаляването на търсенето на газ е да се направят спестявания преди зимата, за да могат страните да се подготвят за възможни прекъсвания на доставките на газ от Русия, която непрекъснато използва енергийните доставки като оръжие“, посочват още от Брюксел.

В споразумението се посочва, че намаляването на търсенето на газ ще стане задължително с помощта на механизъм, който ще задейства тревога на територията на целия ЕС в случай на голям недостиг и който ще въведе обвързващи цели за спестяване.

Държавите членки могат също така да поискат дерогация, ако са надхвърлили целите си за пълнене на газовите си хранилища, ако са силно зависими от газа като суровина за критични индустрии или ако тяхното потребление на газ се е увеличило с най-малко 8% през последната година в сравнение със средното от последните пет години.

„ЕС е единен и солидарен. Днешното решение ясно показа, че държавите членки ще се противопоставят на всеки опит на Русия да раздели ЕС, като използва енергийните доставки като оръжие”, коментира заяви Йозеф Сикела, министър на индустрията и търговията н Чехия.

„Спестяването на газ сега ще подобри готовността. Зимата ще бъде много по-евтина и лесна за гражданите и индустрията на ЕС“, добави той.

Когато избират как да намалят потреблението на газ, членовете на ЕС се съгласиха да дадат приоритет на мерки, които не засягат домакинствата и основните сектори като здравеопазване и отбрана.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ