Фон дер Лайен: ЕС иска Северна Македония

Фон дер Лайен: ЕС иска Северна Македония

Фон дер Лайен: ЕС иска Северна Македония

„Искаме ви в ЕС” – това бе основното послание на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която се обърна на родния език на депутатите от парламента на Северна Македония. Европейският лидер посети страната в опит да даде тласък на евентуалното присъединяване към блока на фона на разразилия се спор с България. Това пише днес гръцкият ежедневник Kathimerini.

Фон дер Лайен обеща подкрепата си за френско предложение, което ще проправи пътя за преговори за присъединяване на малката балканска държава и ще премахне възраженията на България. „Двустранните въпроси, част от които е историята, не са условия за присъединяване. Не може да има съмнение, че македонският е вашият език“, подчерта фон дер Лайен пред парламента. Тя добави, че френското „предложение също зачита вашата национална идентичност“ и изтъкна, че е време Северна Македония да продължи напред.

В същото време хиляди протестиращи се събраха пред сградата на парламента, за да заклеймят френското предложение като предателство. Дори в парламента, докато повечето депутати слушаха  почтително и аплодираха речта на фон дер Лайен, тя на няколко пъти бе прекъсвана от викове и освирквания.

Предложението, обявено от френския президент Еманюел Макрон на срещата на върха на НАТО в Мадрид миналия месец, предвижда отстъпки и от двете страни. Правителството в Северна Македония ще се ангажира да промени конституцията си, за да признае българско малцинство, да защити правата на малцинствата и да забрани речта на омразата, както поиска България, която е член на ЕС от 2007 г.

Управляващите социалдемократи и премиерът Димитър Ковачевски подкрепят предложението като разумен компромис. Правителството смята, че сделката не застрашава националните интереси или идентичност и проправя пътя за присъединяване на страната към ЕС. „Казах „да“, защото това европейско предложение е най-доброто решение в момента“, заяви Ковачевски пред депутатите.

Дясноцентристка опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ е на друго мнение – че сделката е полза на българските искания, които поставят под въпрос историята, езика, идентичността, културата и наследството на Северна Македония. Депутатът Дафина Стояновска от ВМРО-ДПМНЕ гневно скъса предложението, като заяви, че „никой документ, който бихте подписали, няма да има легитимност, докато не получи най-важния печат - печатът на народа“.

Политическото напрежение в Северна Македония се повиши през последните 10 дни, с няколко жестоки нощни протеста. Протестиращите снощи пяха национален химн и скандираха "Никога Север, винаги Македония!" и така поставят под въпрос споразумението с Гърция през юли 2018 г., което сложи край на десетилетен спор за името на страната, отбеляза вестникът.

Полицията съобщи, че петима души са били задържани за хвърляне на "твърди предмети" по сградата на парламента.

Северна Македония е кандидат за членство в ЕС от 17 години. Страната получи зелена светлина да започне преговори за присъединяване през 2020 г., но не е определена дата за началото на преговорите.

Очаква се парламентарният дебат за Северна Македония да продължи поне два дни преди гласуването на френското предложение. Но докато управляващата коалиция, която има абсолютно мнозинство в парламента от 61 места от общо 120, може да го приеме, тя е изправена пред голямо препятствие с преразглеждането на конституцията за официално признаване на българско малцинство. Това изисква мнозинство от две трети или 80 гласа.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ