Завръща ли се Франция към 1981?

Завръща ли се Франция към 1981?

Завръща ли се Франция към 1981?

След като социалистът Франсоа Оланд влезе в Елисейския дворец мнозина анализатори започнаха да го сравняват с един от любимците на народа на този пост от близкото миналото Франсоа Митеран. Два дни след избора на Франция BBC пусна любопитно сравнение между двамата лидери с въпроса "Каква беше Франция през 1981 г.?"

64-годишният Франсоа Митеран има дълга политическа кариера зад гърба си, след като служи в режима на Виши, се присъединява към съпротивата. Дългогодишен противник на Шарл де Гол.

57-годишният Франсоа Оланд е съветник към президентството на Митеран и е депутат от 1988 г. насам. Наследи Лионел Жоспен като лидер на социалистите през 1997 г.

Манифест на Митеран: "110 предложения за Франция" от Митеран прибавят 150 000 повече работни места в държавния сектор. Той предложи и програма за национализация и призова съветските войски да се изтеглят от Афганистан.

Манифест на Оланд: 75% максимална данъчна ставка за супер богатите, намаляване на възрастта за пенсиониране от 62 до 60 за някои сектори, създаването на 60 000 нови работни места за учителите и предоговаряне на фискалния пакт на еврозоната.

Движението на улицата: През 1981 г. имаше схващане, че избирането на Митеран ще промени страната. Неговото мото беше "промяна на живота". Хората мислеха, че нещата ще бъдат различни. Ще преминат от мрака към светлината, към нов и по-добър живот. Сега няма нищо подобно. Всеки знае, че има световна криза и това ще бъде трудно“, казва политическият коментатор Клод Асколвич.

Предшественикът на Митеран, Валери Жискар д'Естен напусна Елисейския дворец само след един мандат. Подобно на Саркози, той е избран заради платформата си за реформа, но до края масово се възприема като последовател на събитията.

Никола Саркози също беше само за един мандат в Елисейския дворец, описван е като най-непопулярният в историята президент, критикуван за екстравагантния си начин на живот и възприеман като, човек който се поддава твърде много на чужди влияния.

"През 1981 г. безработицата е много висока, Митеран използва това. Идеята беше, че Митеран ще дойде и ние ще имаме по-добър живот, но никой не мисли че Франсоа Оланд ще върне Франция обратно към нормалните нива на безработица", казва Клод Асколвич.

В другите новини: 

1891: Митеран премахва смъртното наказание и открива линията за високоскоростни влакове TGV между Париж и Лион

2012: Ислямисткият стрелец Мохамед Мера беше застрелян от полицай на улицата след като уби седем души, „Артистът“ спечели пет "Оскара", а Строс-Кан е изправен пред твърдения за изнасилване.

"Имаше реално чувство на въодушевление и мисъл, че победата на Митеран ще донесе една различна политическа култура и че Франция ще стане по-толерантно място. Той премахна смъртното наказание и помогна антирасисткото движение да набере инерция. Франция приключи с ерата на Де Гол и премина към една модерна епоха. Повече от 30 години по-късно, след еуфорията несъмнено чувствам както мнозина, че вотът изхвърлил, президента Саркози след само един мандат,  не е май 1981 г.", пише Хелън Дрейк, съвременен френски автор. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ