Британската икономика изненада с по-добър от очакваното растеж

Британската икономика изненада с по-добър от очакваното растеж

Британската икономика изненада с по-добър от очакваното растеж

Икономиката на Обединеното кралство нарасна с 0,3% на месечна база през януари, показват данните на официалната статистика, цитирани от Си Ен Би Си.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха 0,1% месечно увеличение на брутния вътрешен продукт. За тримесечието до края на януари БВП е без промяна, съобщиха от Службата за национална статистика(ONS).

„Секторът на услугите нарасна с 0,5% през януари 2023 г., следвайки спад от 0,8% през декември 2022 г., като най-големият принос за растежа през януари 2023 г. дойде от образованието, транспорта, дейностите в областта на човешкото здраве и изкуствата, развлеченията и развлекателните дейности. Всички те се възстановиха след спадовете през декември 2022 г.“, установи ONS.

Икономиката на Обединеното кралство  избегна на косъм рецесия през последното тримесечие на 2022 г., регистрирайки нулев растеж, следвайки спад с 0,3% през третото тримесечие. Техническата рецесия представлява две последователни тримесечия на спад в брутния вътрешен продукт. БВП обаче се сви с 0,5% през декември.

Обединеното Кралство остава единствената страна в Г-7, която все още не е възстановила напълно икономическите загуби от пандемията от COVID-19, като след последните данни за БВП икономиката остава на 0,2% под нивото си отпреди здравната криза.

Както Английската централна банка, така и Службата за бюджетна отговорност прогнозираха рецесия за пет тримесечия, започваща през първото тримесечие на 2023 г., но данните засега надхвърлят очакванията.

Въпреки по-добрия от очаквания януарски отчет, като цяло икономистите все още вярват, че икономическата активност е в низходяща траектория, тъй като високата инфлация изяжда доходите на домакинствата и бизнес активността.

Британската инфлацията се забави до годишен темп от 10,1% през януари, продължавайки да се свива, след като достигна 41-годишен връх от 11,1% през октомври. Тя обаче продължава да е далеч над целта на АЦБ от 2%.

Финансовият министър Джеръми Хънт ще представи бюджета на правителството в сряда и се очаква да обяви допълнителни мерки за справяне с кризата с разходите за живот в страната.

Том Хопкинс, портфолио мениджър в BRI Wealth Management, отбеляза, че месечните данни са трудни за анализира в момента, като се имат предвид неочакваните икономически фактори през последните шест месеца, като например погребението на кралица Елизабет II и Световното първенство по футбол.

„Основната тенденция в икономиката изглежда е на постепенно свиване, отчасти благодарение на продължаващата низходяща тенденция в разходите на дребно“, каза той. „Очакваме техническа рецесия в Обединеното кралство през първата половина на тази година, макар и такава, която не е толкова лоша, колкото първоначално се опасявахме.“

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ