Държавите започнаха да репатрират златните си резерви на фона на антируските санкции

Държавите започнаха да репатрират златните си резерви на фона на антируските санкции

Все повече държави репатрират златни резерви като защита срещу ефектите от санкциите, наложени от Запада на Русия. Това показва публикувано днес проучване на Invesco сред централните банки и държавните инвестиционни фондове, цитирано от „Ройтерс“.

Сривът на финансовите пазари през миналата година причини мащабни загуби на държавните парични фондове, чиито мениджър започват "фундаментално" да преосмислят стратегиите си с убеждението, че по-високата инфлация и геополитическото напрежение няма да отминат скоро.

Над 85% от 85-те държавни инвестиционни фонда и 57-те централни банки, участвали в годишното проучване на Invesco Global Sovereign Asset Management, смятат, че през следващото десетилетие инфлацията ще бъде по-висока, отколкото през последното.

Златото и облигациите на развиващите се пазари се считат за добри залози в тази среда, но миналогодишното замразяване на почти половината от златните и валутните резерви на Русия на стойност 640 млрд. долара от страна на Запада в отговор на нахлуването в Украйна изглежда е довело до промяна на този тип стратегии.

Проучването показа, че "значителна част" от централните банки са обезпокоени от ситуацията на несигурност. Почти 60% от анкетираните заявяват, че това е направило златото по-привлекателно, а 68% държат златни резерви в собствената си страна в сравнение с 50% през 2020 г.

В проучването се цитира конкретен пример с мнение от една от централните банки, запазена в анонимност, което гласи: "Имахме златни резерви  в Лондон..., но сега ги прехвърлихме обратно в собствената си страна, за да ги пазим и държим като актив убежище."

Род Рингроу, ръководител на отдел "Официални институции" в Invesco, който е част от екипа, изготвил доклада обяснява, заяви, че това е широко разпространено мнение.

"Ако това е моето злато, искам да е в моята страна" е мантрата, която наблюдаваме през последната година", каза той.

Диферсификация

Геополитическите опасения, съчетани с възможностите на развиващите се пазари, също насърчават някои централни банки да диверсифицират портфейлите.

Над 7%, участвали в допитването смятат, че нарастващият дълг на САЩ е негативен фактор за зелените пари, въпреки че преобладава мнението, че все още не е налице алтернатива на долара като световна резервна валута. Тези, които смятат китайския юан за потенциален претендент, намаляха от 29% до 18% през миналата година.

Близо 80% от 142-те анкетирани институции смятат геополитическото напрежение за най-големия риск през следващото десетилетие, а 83% посочват инфлацията като проблем през следващите 12 месеца.

Инфраструктурата сега се разглежда като най-привлекателния клас активи, особено проектите, свързани с производството на енергия от възобновяеми източници.

Опасенията за Китай означават, че Индия остава една от най-привлекателните страни за инвестиции за втора поредна година, докато тенденцията за "near-shoring", при която компаниите изграждат заводи по-близо до мястото, където продават продуктите си, стимулира инвестиционни нагласи в посока Мексико, Индонезия и Бразилия.

Освен Китай, Великобритания и Италия също са сред страните, които се считат за по-малко привлекателни, а повишаването на лихвените проценти в съчетание с навиците за работа от дома и онлайн пазаруване, които се наложиха по време на епидемията COVID-19, означава, че имотите сега са най-малко привлекателният частен актив.

Рингроу заяви, че държавните инвестиционни фондове, които са се представили по-добре през миналата година, са били тези, които са осъзнали рисковете, породени от завишените цени на активите, и са били готови да направят съществени промени в портфейла си. Така ще бъде и занапред.

"Фондовете и централните банки сега се опитват да се справят с по-високата инфлация", каза той. "Това е голяма промяна.", обобщава анализаторът

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ