Германия изпреварва Япония като третата най-голяма икономика заради слабата йена

Германия изпреварва Япония като третата най-голяма икономика заради слабата йена

Германия изпреварва Япония като третата най-голяма икономика заради слабата йена

Очаква се икономиката на Германия да измести японската като трета по големина в света през 2023 г., подпомогната от обезценката на йената спрямо долара и еврото, съобщава Блумбърг.

Последните прогнози на Международния валутен фонд оценяват номиналния брутен вътрешен продукт на Германия на 4,43 трлн. долара през тази година, в сравнение с 4,23 трлн. долара за Япония.

Данните на МВФ също така показват, че германците вероятно се чувстват много по-добре от японците. Средният брутен вътрешен продукт на човек в Германия се прогнозира да достигне 52 824 долара през тази година в сравнение с 33 950 долара в Япония.

Прогнозите идват в момент, когато японската валута се колебае близо до границата от 160 йени спрямо еврото и се търгува недалеч от 33-годишното дъно спрямо долара около 152 йени, достигнато точно преди година. За последно еврото достигна 160 йени през август 2008 г.

Слабостта на йената обаче до голяма степен е причинена от фундаментални различия в паричната политика. Федералният резерв на САЩ и Европейската централна банка повишиха рязко лихвените проценти от много ниските нива по време на коронавирусната пандемия, за да се справят с инфлацията, докато Централната банка на Япония запази стимулиращата си парична и лихвена политика, тъй като се стреми да подхранва растежа на цените след години на дефлация.

Данните обаче сочат и за по-стабилен дългосрочен растеж в Германия, който е повод за загриженост от страна на управляващите в Япония, докато обмислят подробностите за последния си икономически стимулиращ пакет, уточнява Блумбърг, цитирана от БНР..

"Вярно е, че потенциалът за растеж на Япония е изостанал и остава бавен", посочи днес японският министър на икономиката Ясутоши Нишимура, когато беше попитан за прогнозите на МВФ. "Бихме искали да си върнем позициите, загубени през последните 20 или 30 години. Искаме да постигнем това чрез мерки като предстоящия ни икономически пакет".

Ден по-рано премиерът Фумио Кишида каза, че пакетът от икономически стимули включва разширяване на енергийните субсидии, мярка, насочена към облекчаване на кризата при разходите за живот, причинена от най-силната инфлация в Япония от десетилетия насам. Той отбеляза, че ще има и стъпки, за да се гарантира, че възходящата инерция в заплатите остава в сила, заедно с някаква форма на намаляване на данъците.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ