Германия търси 2000 души от Турция за работа по летищата

Германия търси 2000 души от Турция за работа по летищата

Германия търси 2000 души от Турция за работа по летищата

Недостигът на работна ръка на германския пазар на труда не е нов феномен. Но този път от остра липса на работници страдат летищата в Германия. Много от работните места там бяха съкратени по време на пандемията, а сега, когато германските граждани отново искат да пътуват, по аерогарите в страната се образуваха невъобразимо дълги опашки от чакащи пътници, настъпи хаос с анулирани полети и изгубени багажи.

С оглед на тази неприемлива ситуация се появи идеята за наемане на допълнителни работници от чужбина. Става дума за близо 2000 души от Турция, които да получат временни разрешителни за работа и предложения да бъдат наети основно за обработката на багажите по летищата в Германия. Министърката на вътрешните работи Нанси Фейзър заяви, че необходимите разрешителни за престой и за работа ще бъдат издавани бързо. От бранша очакват процедурите да траят между две и четири седмици, а не 2-3 месеца, както досега. Проблематично е обаче, че чуждестранни работници не могат да бъдат назначавани при контрола за сигурност на пътниците, а именно там е най-големият недостиг на кадри.

Но турските работници, които ще бъдат привлечени на работа в Германия, всъщност са нужни и на собствената си страна. Тъкмо квалифицирани кадри с познания по английски и немски в момента се търсят интензивно и от турските летища, защото туристическият сезон вече е в разгара си. Туризмът има важно икономическо значение за Турция. Анкара има големи очаквания, свързани с развитието на този бранш сега, когато трябва да се преодоляват неблагоприятните последици от тежката пандемия. Затова привличането на квалифицирана турска работна ръка в чужбина може да изправи страната пред проблеми, смятат експерти.

Идеята на Германия се радва на огромен интерес в турската общественост. Всички турски медии информират по този въпрос. "Германия иска да наеме турски гастарбайтери", гласят повечето от заглавията по темата. В информациите се твърдеше, че месечната заплата ще възлиза на 4000 евро, на някои места дори се говореше за 6000 евро. "Многобройни турски работници бяха обзети от еуфория след първите съобщения в медиите", разказва Емре Езер - кореспондент на турската редакция на ДВ. "Мнозина мислеха, че ще имат право да се преселят в Германия и трайно да останат там. Но колкото повече детайли бяха разгласявани, толкова по-голямо ставаше разочарованието сред тях."

Според данни на съсловните организации в Германия турските работници ще бъдат наети само временно на робата - за максимум три месеца.

Идеята да се наеме чуждестранна работна ръка, която да реши проблеми на германския трудов пазар, много напомня за Споразумението от 1961 година.По силата на което във ФРГ пристигнаха няколко поколения турски гастарбайтери заедно със семействата си. Те допринесоха в значителна степен за германското икономическо чудо от 1960-те години. Множество турски медии правят тъкмо този паралел в своите сегашни съобщения по темата. "За първи път от 1961 година насам", гласят много от заглавията.

Може ли да се очаква, че актуалният проект за привличане на турска работна ръка ще обхване и други сфери на икономиката? Официалният отговор е отрицателен. Германските министри на транспорта, на труда и на вътрешните работи подчертаха на съвместна пресконференция, че в случая се говори само за мярка в ограничен период от време. Министърът на труда Хубертус Хайл заяви ясно: "Не става дума за трайна имиграция в Германия".

Юнус Улусой, който ръководи отдел "Миграция и интеграция" в Центъра за турски и интеграционни изследвания в Есен, смята, че е погрешно да се сравнява сегашният проект на германското правителство с  приема на гастарбайтери през 1961 година. Все пак той намира и някои паралели: "На решението с Турция в онези години се гледаше като на решение по принуда: няколко хиляди работници трябваше да дойдат в Германия за ограничен период от време. Не беше предвидено тези хора да водят своите семейства със себе си. Само че чуждите работници се оказаха добри и затова работодателите не искаха да ги пуснат да се връщат обратно", казва Улусой.

С оглед на сегашните проблеми на германския трудов пазар в авиационния бранш се надяват да има облекчения за имиграцията на турските работници. "Вече от години настояваме, заедно с цялата германска икономика, Германия значително да облекчи правилата за трудова имиграция", заяви говорителката на Федералното сдружение на въздушния транспорт.

Официално и този път не става дума за трайна трудова миграция, а само за мярка за ограничен период от време. Все пак намеренията на германското правителство пораждат надежди сред работниците в Турция - страна, която се намира в икономическа криза и страда от висока инфлация.

Източник: Дойче веле

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ