Икономистите разделени за финансите на българина през 2023 г.

Икономистите разделени за финансите на българина през 2023 г.

Икономистите разделени за финансите на българина през 2023 г.

Икономисти направиха прогноза каква ще е новата година за финансите на българина по Нова тв.

Според бившия социален министър 2023-а година ще е трудна. „Вчера това беше прогнозата и на управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. И тя каза, че за икономиките ще има затруднения”, посочи Христова. По думите ѝ прогнозата за инфлацията в световен мащаб е поне до средата на годината тя да остане двуцифрен процент.

Старши икономистът от „Отворено общество“ Георги Ангелов обаче е на различно мнение. Според него миналата година е била толкова рискова и проблемна, че тази ще ни се стори по-добра. По думите му очакванията са инфлацията да намалява.

За голяма част от глобалната икономика 2023 г. ще бъде трудна година, тъй като основните двигатели на глобалния растеж - Съединените щати, Европа и Китай - изпитват отслабване на активността, заяви в неделя управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

Новата година ще бъде "по-трудна от годината, която оставяме зад гърба си", каза Георгиева в неделната сутрешна новинарска програма "Face the Nation" на американската телевизия CBS .

"Защо? Защото трите основни икономики - САЩ, ЕС и Китай - се забавят едновременно", каза тя.

През октомври МВФ намали перспективите си за глобалния икономически растеж през 2023 г., отразявайки продължаващите негативни ефекти от войната в Украйна, както и инфлационния натиск и високите лихвени проценти, водени от затягащата парична политика на Федералния резерв на САЩ, целящя да намалят този ценови натиск.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ