Китайската икономика се възстановява по-бавно от прогнозите

Китайската икономика се възстановява по-бавно от прогнозите

Китайската икономика се възстановява по-бавно от прогнозите

Икономическото възстановяване на Китай е по-бавно от очакваното, тъй като ефектите от пандемията на коронавирус продължават да тежат върху потребителския сектор. Това заяви главният изпълнителен директор на  датската транспортна компания AP Moeller-Maersk Винсент Клерк пред  Financial Times.

„В началото на годината имаше надежда за много силно възстановяване от повторното отваряне на китайската икономика след COVID. „Докато не го видяхме. Цялото това нещо удари китайските потребители и те все още не са в настроение да харчат активно“, коментира Винсент Клерк.

Китайските власти имат за цел през настоящата година брутният вътрешен прокукт да се увеличи с 5%. Междувременно много икономисти разчитат на по-добра динамика. Международният валутен фонд прогнозира ръст от 5,2%.

Клерк отбеляза още, че китайците държат около 70% от спестяванията си в недвижими имоти и този сектор е особено засегнат от усилията на правителството да намали корпоративния дълг. Китайските акции също се представят по-слабо от тези в други региони, а геополитическото напрежение между Китай и САЩ увеличава натиска, добави той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ