Лек ръст на сградното строителството в ЕС

Лек ръст на сградното строителството в ЕС

Лек ръст на сградното строителството в ЕС

Сградното строителство в страните от ЕС отбеляза лек ръст през май спрямо април. Според Европейската статистическа служба той е 0.4%. В еврозоната обаче, е отчетено намаление е с 0.3 на сто.

На годишна база строителството на сгради в ЕС се увеличава с 3.9%, а в еврозоната - с 3.1 на сто. Секторът в България записа повишение с 5.8% през май на годишна база.

Начело в класацията по ръст през май спрямо април 2022-а са Швеция (+6.2%), следвана от Унгария (+5.9%) и Словения (+5.8%). В България е регистриран ръст на строителството от 1.9 на сто през май спрямо април.

Най-сериозен спад е регистриран в Испания (-1.5%), а по-умерен във Финландия (-0.6 на сто).

На годишна база (през май 2022 г. спрямо май 2021 г.) най-значителен ръст в строителството сред страните от ЕС, за които са подадени данни, е отбелязан в Словения (+30.2%), следвана от Полша (+10.7%) и Унгария (+9.9 на сто). На другия полюс са Испания (-8.2%), следвана от Германия (-2.0 на сто).

Производството в сектор строителство през май 2022 г. е нараснало с 0,4 на сто за еврозоната и съответно с 0,8 на сто в страните от ЕС спрямо предходния месец. На годишна основа ръстът в еврозоната е 2.9%, а в целия ЕС - 3,8 на сто.

През май тази година при гражданските инженерни проекти в еврозоната е отчетено повишение с 2.3% спрямо месец по-рано. Всички страни от ЕС регистрират увеличение с 2.8% по този показател.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ