„Лукойл“: Без квоти за износ, има риск от спиране на производството

„Лукойл“: Без квоти за износ, има риск от спиране на производството

„Лукойл“: Без квоти за износ, има риск от спиране на производството

„Лукойл Нефтохим Бургас" АД заявява, че отмяната от 1 януари 2024 г. на квотите за износ на нефтопродукти, които не могат да се пласират на българския пазар, фактически е равносилна на отмяна на дерогацията още от декември 2023 г. Това се казва в позиция на компанията във връзка с обявената договореност между управляващите партии в Народното събрание относно дерогацията за внос на руски петрол.

Липсата на възможност за износ на тези продукти ще доведе до бързо препълване на складовете на рафинерията, а това – до принудително спиране на производството. Това може да постави бургаската рафинерия в условия на повишен технологичен и логистичен риск и да застраши доставките на горива за българския пазар, се казва в позицията на компанията. С оглед вероятните негативни последици от това намерение, призоваваме съответните институции към диалог за намиране на изпълнимо безрисково решение,  изтъква съобщението на „Лукойл“. Ръководството на „Лукойл Нефтохим“ заявава готовност да окаже активно съдействие по този въпрос, завършва позицията на компанията.

По-рано, в петък стана ясно, че ГЕРБ и ДПС са съгласни дерогацията за внос на руски петрол да отпадне от 1 март 2024 г., с условието преди това - от 1 януари - да са спрени квотите за износ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ