Над 75% от заетите у нас работят в малки и средни предприятия

Над 75% от заетите у нас работят в малки и средни предприятия

Над 75% от заетите у нас работят в малки и средни предприятия

Малките и средни предприятия са гръбнакът на икономическата ни система, като те осигуряват работа на над 75% от заетите у нас и генерират 66% от добавената стойност. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов при откриването на Международната конференция „Финансова и инвестиционна подкрепа за МСП – Sofia International Money Expo” (SIM EXPO 2022).

„През последните 15 години наблюдаваме трансформацията на българските малки и средни предприятия към високотехнологични производства и услуги с интензивно използване на знания“, заяви Стоянов.

По думите му, за този период делът на българските малки и средни предприятия във високотехнологичните производства и услугите с интензивно използване на знания се е увеличил от 15% на 23%. Очаква се този тренд да продължи и през следващите години. 

„Малките и средни предприятия са по-адаптивни, но и много по-заплашени от спиралата от кризи, пред която са изправени цяла Европа и светът. Затова те трябва да бъдат подпомогнати в процеса по интернационализацията им и да бъдат включени във веригата на доставки на чуждестранните компании“, обясни още икономическият министър. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ