Най-големият завод за алуминий в Словакия спира работа заради високите цени на тока

Най-големият завод за алуминий в Словакия спира работа заради високите цени на тока

Най-големият завод за алуминий в Словакия спира работа заради високите цени на тока

Norsk Hydro ще спре основни производствени мощности в най-големия завод за алуминий в Словакия в края на септември поради високите цени на електроенергията, се казва в съобщение на норвежката компания, която притежава мажоритарен дял в предприятието, предаде Ройтерс.

"Решението за спиране на основната производствена линия в завода Slovalco идва в отговор на неблагоприятните икономически условия и високите цени на електроенергията, за които няма признаци, че ще се понижат в краткосрочен план. Леярската пещ в "Словалко" ще продължи да преработва метал. Това ще осигури възможността на клиенти в региона да бъдат доставени по 75 000 тона преработен алуминий годишно", се казва в съобщението на Norsk Hydro.

Компанията притежава 55,3-процентов дял в Slovalco. Останалите 44,7% са собственост на фирмата Penta Investments Group. Производственият капацитет на завода е 175 000 тона алуминий годишно. В момента обаче Slovalco реализира 60% от него и произвежда по 105 000 тона от метала на година. 

Много европейски леярни са намалили производството на алуминий с между 800 000 и 900 000 тона годишно, откакто цените на енергията започнаха да се увеличават през миналата година. Анализатори отбелязват, че производството на метала през тази зима може да намалее с още 750 000 тона на годишна основа. Това би довело до по-голям недостиг на алуминий и до по-високи цени, отбелязва Ройтерс.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ