Норвегия с баснословно увеличение на лихвите от 20 г.

Норвегия с баснословно увеличение на лихвите от 20 г.

Норвегия с баснословно увеличение на лихвите от 20 г.

Норвежката централна банка (Norges Bank) одобри увеличение на лихвите от 50 базисни пункта в четвъртък. Това е най-голямото повишение от 2002 г. насам и двойно по-високо от очакванията на икономистите. Освен това банката загатна, че планира повторно повишение през август в опит да овладее инфлацията, съобщи Ройтерс.

Комисията по парична политика към банката повиши лихвата от 0,75% до 1,25%, с което надмина собствената си прогноза от март за ръст до 1%.

"На база сегашните оценки на комисията относно перспективите и рисковете, лихвата най-вероятно ще бъде повишена допълнително до 1,5% през август", каза председателят на банката Ида Бах в свое изявление.

От финансовата институция прогнозират, че показателят може да достигне 3% до средата на 2023 г., докато предишните очаквания бяха за ниво от 2,5% до края на следващата година.

"Това подчертава колко стресирани са централните банки заради инфлацията", написа Торбьорн Исаксон, главен анализатор в Nordea Markets в Швеция в своя публикация в социалните мрежи.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ