Пандемията забави китайската икономика

Пандемията забави китайската икономика

Пандемията забави китайската икономика

Китай постигна икономически растеж от едва 0,4% на годишна база през второто тримесечие, докато страната се бореше с нови огнища на COVID-19, пише Си Ен Би Си.

Очакванията на анализаторите, анкетирани от Ройтерс, бяха за ръст от 1%.

В сравнението с предходното тримесечие, брутният вътрешен продукт на втората най-голяма икономика на планетата се сви с 2,6%, показват данните на официалната статистика.

Индустриалното производство през юни също се повиши по-малко от очакваното, регистрирайки ръст от 3,9% на годишна база спрямо прогнозираните 4,1%.

Продажбите на дребно през юни обаче се повишиха с 3,1%, възстановявайки се от предишен спад и надминавайки очакванията за липса на растеж в с предходната година. Големите компании за електронна търговия проведоха промоционален фестивал за пазаруване в средата на миналия месец.

Безработицата в 31-те най-големи града в Китай спадна от върховете си преди пандемията до 5,8% през юни, но тази за възрастовата категория от 16 до 24 години се повиши допълнително до 19,3%.

Националното статистическо бюро описа последните икономически резултати като „трудно спечелени постижения“, но предупреди за „продължителното“ въздействие на коронавируса  и „свиващото се търсене“ у дома. Бюрото също така отбеляза нарастващия „риск от стагфлация в световната икономика“ и затягането на паричната политика в чужбина.

На пресконференция в петък бюрото Фу Линхуей каза, че икономическите показатели през второто тримесечие показват, че низходящата тенденция е спряна. Той описа въздействието на COVID-19 като „краткотрайно“ и подчерта, че инфлацията в Китай е далеч под тази в САЩ и Европа. Фу добави, че има „предизвикателства“ за постигане на икономическите цели за цялата година.

През второто тримесечие континентален Китай се сблъска с най-тежката епидемия от COVID-19 в страната от пика на пандемията в началото на 2020 г. Строгите заповеди за оставане вкъщи засегнаха метрополиса Шанхай за около два месеца, докато ограниченията за пътуване допринесоха за прекъсвания на веригата за доставки.

От началото на юни Шанхай, Пекин и други части на Китай започнаха да възобновяват нормалната си бизнес дейност, но като през последните няколко седмици централното правителство намали времето за карантина и облекчи някои мерки за превенция на COVID-19. Но различни части на Китай трябваше да възстановят ограниченията срещу вируса, тъй като новите случаи нарастват.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ