Полша спира вноса на зърно и храни от Украйна

Полша спира вноса на зърно и храни от Украйна

Полша спира вноса на зърно и храни от Украйна

Правителството на Полша упълномощи ръководителите на съответните министерства да въведат временна забрана за внос на зърно и хранителни продукти от Украйна. Това се казва в изявление, публикувано в събота на уебсайта на правителството. По-рано в събота бе съобщено, че премиерът Матеуш Моравецки и съответните министри са обсъдили възможни решения и официални действия, които Полша може да предприеме, за да защити полските фермери и потребители. Обмислени са мерки за разрешаване на ситуацията на селскостопанския пазар в страната. В изявлението се отбелязва още, че съответните министри са „в постоянен контакт с властите на Украйна“.

В петък шест държави от ЕС, включително Полша, призоваха за създаване на единен европейски механизъм за закупуване на украинско зърно и въвеждане на митнически квоти за селскостопански продукти от Украйна в ЕС. Сред тези страни е България и Словакия. Самата Словакия вече въведе на 13 април временна забрана за обработка и продажба на зърно от Украйна, намиращо се в страната. Забраната важи и за вече приготвеното от него брашно. 

Унгарското правителство на Виктор Орбан също забрани вноса на зърно и на други храни от Украйна, за да защити местния селскостопански отрасъл, предаде Ройтерс. Така Унгария последва примера на Полша, въвела по-рано  подобна забрана. Правителството на Орбан не предостави подробности кога забраната ще влезе в сила, а само поясни, че целта й е да се избегнат сериозни щети за местните фермери.

След като руската инвазия на Украйна блокира някои черноморски пристанища, големи количества украинско зърно, което е по-евтино от произведеното в ЕС, се озоваха в централноевропейските страни заради логистична безизходица, което нанесе удар на цените и на продажбите на местни производители, пише БТА.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ