Потенциалът за рецесия в САЩ поставя под въпрос пазарните залози за 2024 г.

Потенциалът за рецесия в САЩ поставя под въпрос пазарните залози за 2024 г.

Потенциалът за рецесия в САЩ поставя под въпрос пазарните залози за 2024 г.

Инвестиционните банки и мениджърите на активи имат изключително различни предположения за посоката, в която ще се насочат фондовите пазари и валутите за 2024 г., което отразява дълбокото разделение относно това дали икономиката на САЩ наистина този път ще навлезе в рецесия и ще повлече света със себе си, пише Ройтерс.

Липсата на консенсус сред анализаторите контрастира ярко на ситуацията преди година, когато повечето прогнозираха рецесия в САЩ и бързи намаления на лихвите - неща, които така и не се реализираха. Най-голямата икономика в света се разшири с 5,2% през третото тримесечие на тази година.

Различните отдели за анализ представиха разнообразни прогнози за пътя на лихвените проценти в САЩ и как ще се представят глобалните активи, които са повлияни от действията на Федералния резерв.

Следователно участниците на пазара се подготвят за неравномерно начало на новата година след силното рали миналия месец както за акциите, така и за облигациите въз основа на краткосрочния консенсус, че инфлацията и лихвените проценти са в стабилен низходящ път.

„Въпросът дали САЩ ще имат твърдо или меко приземяване ще доминира пазара“, каза Соня Лауд, главен инвестиционен директор в Legal & General Investment Management.

„Наративът все още не е ясен“, добави тя, като отбеляза, че ако текущите прогнози за лихвените проценти „се променят значително, това създава сериозна нестабилност“.

Данните за търговията с опции показват, че инвеститорите стават все по-заинтересовани да защитят своите портфейли от предстоящата повишена волатилност на фондовия пазар.

Разногласия

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозират средно 1,2% растеж на брутния вътрешен продукт на САЩ пред 2024 г.

Но докато анализаторите са единодушни, че най-агресивният цикъл на повишаване на лихвените проценти на Фед от десетилетия ще доведе до забавяне, те са на различни мнения относно това дали 2024 г. ще включва също няколко тримесечия на икономическо свиване, което може да доведе до понижение на лихвите и отслабване на долара.

Amundi, най-големият мениджър на активи в Европа, сега очаква рецесия в САЩ през първата половина на 2024 г., което означава, че групата е негативно настроена по отношение на долара и е оптимист относно активите на нововъзникващите пазари.

Morgan Stanley обаче не очаква рецесия и смята, че Фед може да поддържа високи лихви през следващата година. Инвестиционната банка очаква доларовият индекс да се повиши до 111 пункта от настоящите 104 пункта, еврото да падне до паритет с долара и йената да се възстанови умерено до 142 йени за долар.

Акциите – нагоре или надолу?

За акциите в САЩ, които движат световните пазари, анализаторите са разделени между това, което ръководителят на търговската стратегия на Citi Стюарт Кайзер нарича „повярвалите и последователите“ на миналогодишния силен консенсус за рецесията.

„Някои мечки (хора, очакващи спад) все още са много отдадени и вярват, че ако не се случи тази година, трябва да се случи следващата година“, каза Кайзер.

Deutsche Bank прогнозира лека рецесия в САЩ през първата половина на 2024 г. и намаление на лихвените проценти с цели 175 базисни пункта. Това ще тласне индекса S&P 500 до 5100 пункта.

JP Morgan смята, че рецесията е възможна и че S&P ще завърши годината на ниво от 4200, докато Goldman Sachs вижда само ограничен риск от рецесия.

Оценките на капиталовите анализатори за печалбите на S&P 500 в момента са най-разнообразните от пандемията на COVID-19 насам, според Blackrock Investment Institute (BII).

LGIM, която управлява активи на стойност около 1,5 трилиона долара, очаква спад в САЩ, каза Лауд.

Лука Паолини, главен стратег в Pictet Asset Management, каза, че големият залог на фирмата е за печалби при европейски акции, които според тях са подценени (STOXX).

Облигациите се завърнаха

Повечето икономически прогнози споделят виждането, че глобалният ръст на инфлация е приключил. Но дали това означава драстични намаления на лихвените проценти, които обикновено повишават цените на облигациите, докато доходността пада, също не е нещо, за което инвеститорите са единодушни.

Гигантът за облигации PIMCO определя вероятността от рецесия в САЩ през 2024 г. на 50% и препоръчва държавен дълг пред акции.

Адриан Грей, глобален главен инвестиционен директор в Insight Investment Management, каза, че пазарите на държавни облигации вече са се раздвижили твърде бурно.

„Очакваме Фед, Европейската централна банка и Английската централна банка да започнат да намаляват лихвите от около третото тримесечие на следващата година“, каза той.

„В момента пазарите на държавни облигации оценяват повече понижения от това“, каза той, прогнозирайки, че доходността ще се повиши „малко“ оттук нататък.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ