Президентът на Федералния резерв на Атланта очаква само едно намаление на лихвите тази година

Президентът на Федералния резерв на Атланта очаква само едно намаление на лихвите тази година

Президентът на Федералния резерв на Атланта очаква само едно намаление на лихвите тази година

Гуверньорът на Федералния резерв в Атланта Рафаел Бостик изрази загриженост относно темпа на инфлацията в САЩ и заяви, че намаляването на лихвените проценти трябва да дойде много по-късно през годината.

В интервю за Си Ен Би Си Бостик подчерта, че силната производителност, възстановяването на веригата за доставки и устойчивият пазар на труда показват, че инфлацията ще намалява „много по-бавно от това, което мнозина очакват“.

„Ако икономиката се развива, както очаквам, и това ще означава продължаваща стабилност на БВП и безработицата, както и бавен спад на инфлацията през годината, мисля, че би било подходящо да започнем да предприемем движение надолу в края на годината, през четвъртото тримесечие“, коментира той.

Коментарите на Бостик идват в момент, когато други служители на Фед също изразиха желание за предпазливи подход при намаляване на лихвите. Те посочиха, че силната икономика, както и забавянето на инфлацията, им дават време да потърсят повече доказателства, че инфлацията се връща към целта на централната банка от 2%.

Въпреки това, балансът на Федералният комитет по операциите на открития пазар (FOMC), на който Бостик е член с право на глас, показа миналия месец, че от органът очакват три съкращения тази година, всяко едно с по 25 базисни пункта.

По време на интервюто Бостик посочи, че възгледите му за инфлацията и лихвените проценти са се променяли, докато наблюдавал как данните се развиват от положителен напредък при инфлацията през втората част на 2023 г. до по-малко сигурна основа тази година.

„Пътят ще бъде неравен и мисля, че ако сте погледнали през последните няколко месеца, инфлацията не се е подвижила много спрямо това, където бяхме достигнали в края на 2023 г.“, каза той. „Има някои вторични мерки в числата на инфлацията, които ме накараха да се притеснявам, че нещата може да се движат още по-бавно“, добави Бостик.

Повечето показатели, които Фед на Атланта проследява, показват инфлация над 3%. Нейната собствена мярка за „лепкава“ инфлация показа 12-месечния процент от 4,4% през февруари. Всъщност единствените мерки в „Таблото за управление на базовата инфлация“ на Фед в Атланта, на ниво под 3%, са индексите на цените на личните потребителски разходи, които централната банка използва като основен измерител.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ