Саудитска Арабия запазва по-ниския добив на петрол до края на 2023 г.

Саудитска Арабия запазва по-ниския добив на петрол до края на 2023 г.

Саудитска Арабия запазва по-ниския добив на петрол до края на 2023 г.

Саудитска Арабия запазва плановете си за доброволно намаляване на производството на петрол с 1 млн. барела на ден до края на 2023 г., но може да преразгледа параметрите през ноември, съобщи държавната информационна агенция на кралството(SPA), позовавайки се на източник от Министерството на енергетиката.

"Саудитска Арабия ще продължи доброволното си съкращение от 1 млн. барела дневно, което влезе в сила през юли и по-късно беше удължено до края на декември 2023 г.. Параметрите на доброволното съкращение ще бъдат преразгледани следващия месец, като е възможно както задълбочаване на съкращението, така и увеличаване на производството," се казва в съобщението на  SPA.

Очаква се действителният показател за производството на петрол в Саудитска Арабия да бъде 9 млн. барела на ден до края на 2023 г. Според събеседника на държавната агенция на кралството тези стъпки имат за цел да засилят предпазните мерки, предприети от ОПЕК+ за поддържане на стабилността и баланса на петролните пазари.

Държавната информационна агенция на Саудитска Арабия припомня, че това намаление е в допълнение към обявеното през април ограничаване на производството с 500 хил. барела, което ще продължи до края на 2024 г.

Саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман обяви допълнително доброволно съкращаване на производството с 1 млн. барела дневно след министерската среща на ОПЕК+ през юни, като го нарече "саудитска близалка". Още тогава той подчерта, че мярката може да бъде удължена в дългосрочен план.

Междувременно днес и Русия обяви, че ще удължи своето доброволно решение да намали износа си на петрол с 300 хил. барела на ден до края на тази година, заяви вицепремиерът Александър Новак. Преди време Русия обяви, че ще намали през август износа на петрол с 500 хил. барела на ден, или около 5% от добива, и с 300 хил. барела на ден през септември.

И Москва ще преразглежда доброволното намаление все месец и може да го задълбочи или да го повиши, допълни Новак.

След новината за удължаване на срока на съкращаване на добивите от страна на двете основни производителки, фючърсите на петрол Брент поскъпна за кратко с 1,5% към 90,84 долара за барел, преди да върна леко назад около ниво от 90 долара за барел.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ