Световната банка отпусна първите 200 млн. долара за инвестиции в Украйна

Световната банка отпусна първите 200 млн. долара за инвестиции в Украйна

Световната банка отпусна първите 200 млн. долара за инвестиции в Украйна

Световната банка отпусна първия транш от обещаната подкрепа за инвестиции в Украйна. 200 млн. долара ще преминат през доверителен фонд, управляван американско-украинска инвестиционна компания от Horizon Capital. Средствата ще бъдат инвестирани в бързоразвиващи се технологии, както и в експортно ориентирани компании, опериращи основно в Украйна и Молдова. Това е бъде първата инвестиция на Международната финансова корпорация (IFC), която е член на групата на Световната банка, в Украйна след пълномащабната война, която започна през февруари 2022 г.

„Бих искала да поздравя ръководството на Horizon Capital, представлявано от Олена Кошарна, главен изпълнителен директор. Това е значимо събитие – въпреки войната IFC решава да отпусне средства за инвестиции в Украйна. Това трябва да бъде положителен сигнал за други потенциални инвеститори -  възможно е и е необходимо да започнете да инвестирате пари в украинската икономика точно сега“, подчерта Юлия Свириденко, първи вицепремиер и министър на икономиката на Украйна.

Спецификата на работата на Horizon Capital е, че компанията обикновено инвестира приблизително 10-30 млн. долара в компании, оценени на 50 млн. до 150 млн. долара, съобщиха от Правителствената пресслужба на Украйна. Инвестиционният фонд се фокусира върху компании в секторите на информационните технологии (ИТ), електронната търговия, иновативните потребителски стоки и финтех.

Украинските власти се надяват, че освен IFC и други потенциални инвеститори, като Европейска банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), Германска корпорация за инвестиции и развитие (DEG), Швейцарски инвестиционен фонд за Emerging Markets (SIFEM), Холандска финансова компания за развитие (FMO), Western NIS Enterprise Fund и Rockefeller Foundation, ще се присъединят скоро към възстановяването на страната.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ