Скъпият ток докара рекорд на производствените цени в Германия

Скъпият ток докара рекорд на производствените цени в Германия

Скъпият ток докара рекорд на производствените цени в Германия

Германските производствени цени са се ускорили неочаквано до нов рекорден максимум през юли, задвижвани основно от по-високите цени на енергията, се посочва в данните на Федералната статистическа служба "Дестатис" (Destatis), публикувани днес и цитирани от ДПА и БТА.

Производствените цени са се повишили с 37,2 на сто на годишна основа през юли, което надминава скока от 32,7 на сто през юни. Икономисти прогнозираха, че инфлацията в този сектор ще се понижи леко до 32 на сто. 

Това е най-големият растеж на показателя на годишна основа от началото на статистиката през 1949 година, уточни "Дестатис". Възходящата тенденция през юли се дължи в голяма степен на скока от 105 на сто на цените на електроенергията на фона на повишените разходи за природен газ и електроенергия. 

Като се изключи електроенергията, производствените цени са се повишили с 14,6 на сто през юли спрямо миналогодишните. Сред  другите компоненти на индекса на производствените цени, котировките на междинните стоки са нараснали с 19,1 на сто, а тези на капиталовите стоки - с 8,3 на сто.

Цените на трайните потребителски стоки са се увеличили с 10,9 на сто, а на нетрайните потребителски стоки също са регистрирали двуцифрен растеж от 16,2 на сто. На месечна основа производствените цени са се повишили с по-бърз темп от 5,3 на сто през юли след увеличение от 0,6 на сто предходния месец. Очакваше се цените да нараснат със стабилен темп от 0,6 на сто.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ