Турция ще установи произхода на зърното, което купува от Русия

Турция ще установи произхода на зърното, което купува от Русия

Турция ще установи произхода на зърното, което купува от Русия

Турция ще проследи произхода на пшеницата, която купува от Русия, в опит да отхвърли твърдението, че това е откраднато украинско зърно. „Няма да позволим то да бъде внесено в станата”, заяви висш дипломат в четвъртък, цитиран от вестник Dayli Sabah.  

Василий Боднар, посланик на Киев в Анкара, съобщи в началото на юни, че турски компании са сред купувачите на откраднатото от Украйна зърно и че търси съдействието на властите за разследване на каналите за внос и идентифициране на купувачите.

Русия отрече обвиненията, че търгува с откраднати украински запаси.

„Ние приемаме всяко твърдение сериозно и ще направим свое разследване, за което ще уведомим украинските власти”, това обеща външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу днес на срещата в Анкара с британския си колега Лиз Трус.

Русия и Украйна държат близо една трета от световната търговия с хлебна пшеница. Близо 20 млн. т украинско зърно не могат да бъдат изнесени от страната, заради блокадата на черноморските пристанища.

Чавушоглу увери Трус, че Турция ще се противопостави на Русия или която и да е друга страна да търгува с нелегални стоки на международните пазари. Анкара и Лондон полагат съвместни усилия за разрешаването на ситуацията и откриването на транспортен коридор за износ на зърно от Украйна.

 „Ние сме много ясни, че се очертава криза и решението трябва да дойде в рамките на следващия месец, в противен случай последиците ще са опустошителни. Украинските пристанища трябва да бъдат защитени, трябва да бъде осигурено безопасно преминаване за търговски кораби”, подчерта Трус.

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ