Доза оптимизъм на борсите по света

Доза оптимизъм на борсите по света

Доза оптимизъм на борсите по света

Борсовите индекси по света отчетоха много силна седмица с изключение на китайския пазар, където проблемите продължават да хвърлят сянка върху представянето на акциите. Те се отразяват и на западните пазари, а както показаха и последните данни за бизнес климата в страната, кризата в Китай още не е отминала.

Правителството обаче не планира да извади изкуствено бързо икономиката от проблемите й, което би означавало да отложи разрешаването им с нови монетарни стимули. Мерките този път ще са сравнително умерени, но със сигурност ще има поевтиняване на юана.

Стимулите в Азия дойдоха неочаквано от Япония. Централната банка взе курс на отрицателни лихвени нива по подобие на малките страни в Европа, които имат отделни от еврото валути. Интересното е, че тази политика беше отричана до преди седмица, но изненадата помогна на японския пазар да скочи с близо 5% за няколко дни. Вероятно това се отрази положително и на щатските индекси, които в петък затвориха с 2.5% повишение.

Петролът се възстанови поради очакванията за някакво споразумение между ОПЕК и останалите държави за ограничаване на добива. Петролните акции се покачиха през седмицата и най-вече по-малките независими производители, за които цената е от жизненоважно значение в кризата.

Най-голям ръст имаха компаниите, които показаха добри резултати в сезона на отчетите. Facebook изненада с по-добри данни за рекламните приходи и показа 15% ръст на акцията. Традиционните IT-компании като Microsoft и Intel също имаха добри отчети, но поскъпването при тях не беше толкова силно. Банките се представиха добре, както и повечето компании в сектора на потребителските стоки и индустрията.

Не липсваха и разочарования, но те се ограничиха до отделни компании и само фармацевтичният сектор се оцвети в червено. Европейските индекси също приключиха с повишение, което изостана от ръста в САЩ заради по-слабото представяне на германските акции. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ