Новините от Гърция подкрепиха еврото

Новините от Гърция подкрепиха еврото

Новините от Гърция подкрепиха еврото

Геополитиката постави на заден план икономическите новини през миналата седмица и основните валути реагираха на събитията около Гърция и Украйна. Покачването на еврото до 1.14 долара в четвъртък се оказа единственото осезаемо движение на валутата, а причина за покупки беше финансовата подкрепа от Европейската централна банка за гръцките банки. И въпреки че все още няма никакво споразумение между Гърция и страните-кредиторки от Еврозоната, инвеститорите показаха позитивните си очаквания.

Преговорите обаче не вървят достатъчно добре, за да се говори за предстоящо споразумение и премахване на несигурността за пазарите, каквато Гърция е в момента. Подкрепата за банките е необходима, тъй като се изтеглят значителни средства от тях и ЕЦБ няма да поеме риск, който да доведе до фалита им. Новото правителство на страната обаче няма намерение да предоговори само козметично дълга си, който е огромен и не може да се обслужва.

Предстоят много тежки разговори и огромен компромис, за да може гръцката икономика и държавният бюджет да заработят нормално. Още повече, че статистиката в страната изненадващо отчете намаление на икономиката при очаквания за слабо повишение. Преговорите за Украйна не раздвижиха съществено еврото и долара, но постигнатите резултати се възприемат добре от инвеститорите.

Доста по-интересни новини имаше от по-малките страни. Австралия намали лихвите до ново рекордно ниско равнище поради увеличението на безработицата. Лихвата в Швеция е вече отрицателна, за да се бори с дефлацията в страната. Явно по-малките централни банки са принудени да следват примера на ЕЦБ. Единната валута засега не успява да се покачи съществено спрямо долара, защото очакванията за повишаване на лихвите в САЩ остават на дневен ред. Поради това и не може да се очаква по-различна търговията до края на февруари от показаното през последните две седмици.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ