Пазарът подкрепи еврото

Пазарът подкрепи еврото

Пазарът подкрепи еврото

Инвеститорите подкрепиха еврото през изминалата седмица, но не успяха да покачат курса над 1.14 долара. Икономическите новини от САЩ разочароваха пазара и допринесоха за оттеглянето от доларови позиции в очакване на задържане на ниските лихви. Това включваше индустрията и търговията на дребно, които не отговориха на прогнозите.

Промишлеността дори отбеляза свиване за април с 0.3% за втори пореден месец. Валутният пазар, обаче, не реагира с продажби на долари и еврото не успя да продължи с ръста си.

В края на европейската сесия в петък курсът се движеше около 1.1350 EUR/USD. Изненадващият спад на индустрията се дължи на проблемите в петролния сектор и на намалялото търсене в световен мащаб на инвестиционни стоки. Забавянето в Китай се отразява и на щатската икономика, но има и много индикатори, които подсказват свиване на БВП на САЩ. Някои анализатори прогнозират краткосрочна рецесия и това вероятно е причината за покупките на долари в края на седмицата.

Интересът към валутата ще се увеличи при икономически проблеми в страната, въпреки че пазарната логика диктува точно обратното – обезценяване на долара, за да се стимулира износа. Забавяне има и в Европа, като данните за водещите икономики не съвпаднаха с прогнозите за растеж.

Дългосрочните прогнози на Английската централна банка за ръста във Великобритания също бяха ревизирани надолу. Песимизмът на инвеститорите нараства, но все още не няма очаквания за сериозна икономическа криза, което да доведе до поскъпване на долара. Затова валутният курс се запазва в диапазона 1.10-1.15 EUR/USD и вероятно ще продължи да се движи в него през следващите седмици. Новината, че Китай сваля лихвите, доведе до лека вълна на оптимизъм и до покупки на евро през седмицата. Поредните преговори между Гърция и кредиторите доведоха до краткосрочен натиск върху еврото в началото на седмицата, но плащането на страната по заем към МВФ и получената от това отсрочка от един месец преди следващите необходими плащания поставиха на заден план казуса.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ