Пленена държава

Пленена държава

Няма съмнение, че в държавата се размърдаха по темата със скъпите горива и най-вече неизвестни посредници между все по-евтиния суров нефт и скъпите горива на бензиноколонките. Ползата за обществото е извън съмнение, няма недостиг на добри намерения, малко с резултатите сме кът. Няма повече приходи нито в хазната, нито цените на горивата са радикално по-ниски.

Няма съмнение, че генерал Танов не от днес бърка в раната, но неговата решимост изглежда не стига, за да надделее държавата в спора със силните в сектора горива.

Случващото се в сектора на горивата е симптоматично за цялата държава - и за нейната плененост от групови интереси, за трудностите в процеса на реформиране на икономика, съдебна система и най-вече за възможно предстоящо цунами в държавата финансирано, включително и с неизвестно къде и как изтичащите пари от горивата.

Не трябва априори да се изключват аналогии с процеси в други държави в ЕС, включително в Румъния, в която държавата съди Лукойл за "избягване плащане на данъци" и "пране на пари". Както обърнаха внимание от ръководството на самия Лукойл, този процес може да има отражение върху операциите на компанията в целия ЕС, доколкото засяга холдинговата структура за Европа.

Проблемът с горивата не е само заключен в това, че още нямаме измервателни уреди или пък, че те не работят /включително и монтираните в рафинерията ако си спомняте бяха изключени/. Премиерът призна, че не знаем кой колко дължи на държавата с акцизи, данъци и такси, което означава, че проблемът е всеобхватен и без решението му няма шанс не само за успешно управление на това правителство, но и за неговото оцеляване.

Преди време в анализ за КТБ посочих, че докато не бъде идентифициран и блокиран източника на дестабилизация на банката, на изтощаването на енергетиката, докато той броди като призрак из България, този демон ще набина сили, ще натрупва увереност и ще нанася все повече щети. Нали си спомняте костинбродската афера и предхождащата я игра с цените на електрическата енергия. Няма особена промяна в ситуацията - енергетиката е в още по-дълбока криза, а към уязвимостта от обществено недоволство от по-високите цени на електрическия ток, може лесно да се добави искрата от недоволството за манипулацииите в сферата на горивата.

Обърнете внимание на тези две снимки, направен с разлика от два часа в един ден, от една и съща верига бензиностанции. Разликата в цената е близо десет стотинки. Едната е на изхода от Стара Загора, другата е на входа на София. Момчетата от бензиностанцията споделиха, че има още по-ниски

цени в същата верига - трябвало да заредя в Хасково. Зависело от "договорката" с общината!? 

Тези снимки поставят въпроса за "картела" в съвсем друга плоскост, макар, че цените на другиге бензистанции от по-големите вериги гравитират около тези по-ниски нива. Трудно се доказвало наличието на картел, а тук става въпрос за драстично разминаване в третирането - дискриминация - на потребителите в рамките на малка България. Нали разбирате, че това не е част от някаква изключителна регионална политика на веригите, а функция на договорености, изкривяващи пазара.

Темата не е нова - включително и затова, че специалните интереси са толкова мощни, че са в състояние да блокират ключови институции - КЗК, Комисията по потребителите, НАП и други. Това, че масово пломбираме наново е похвално, но едва ли ще решат системния проблем. Да не говорим, че това изглежда най-малко притеснява задкулисието в схемите с горивата.

Да не говорим за ДАНС и прокуратурата, които имат задължение и се самосезират по всеки повод, но странно държат нисък профил по сърцевинна тема на националната сигурност - веднъж става дума за контрола на държавата върху нейната територия - вноса на суров петрол и горива и втори път за заплаха за същностни приходи в държавния бюджет.

Но този път нещата излежда са излезнали извън контрол.

Некачественото гориво също не е новост - алхимията в сектора отдавна не е привилегия на малцина, още по-малко на дребните и незначителните. Ако, както казва премиера, Ви лъжат с 10% от ценността на горивата /цена и качество/, то това би било една от най-големите кражби "на живо" в реално време. Но няма тезата за масовост да се докаже скоро, което означава, че и там не е "заровено кучето".

Генерал Танов потвърди изчисленията, че някъде около 45 стотинки надценка отиват при дистрибуторите, при положение, че нормалната горница досега се е движила в рамките на двадесет стотинки. При това посочените цени на едро не отчитат значителните отстъпки, които рафинерията прави за първокласни клиенти, което означава, че маржът е още по-значителен.

Ценното, което той посочи и което няма откъде да се вземе е цената на вноса на тези горива - дизела е реперно гориво, спрямо цените на Нефтохим -

0,85 - 0,90 стотинки на литър при внос, срещу 0,95 стотинки за Нефтохим. Изводът е, че още тук, на входа пазарът не работи, защото няма логика търговците на едро да купуват по-скъпата суровина от местния производител ако няма "ръчна намеса" на пазара. Не будете КЗК - тя спи здрав сън.

Премиерът изглежда искрено възмутен от проблема с пломбите и с качеството на горивата, и най-вече с намаляващите приходи в хазната от горивата. Той гледа на проблема с цените най-вече през призмата на картела, но това, че цените се различават със стотинки е сянката на Франкещайн - фактът, че в някаква посока изтича огромен ресурс, който не само реално дестабилизира бюджетните приходи, но подхранва паразитиращия върху икономиката и обществото тумор на непроизводителната класа, обобщена като Кой? - хора и сили, които реализират житейската си и професионална перспектива чрез преразпределяне на публичното, корпоративното и лично богатство.

Решенията не са сложни - по-ниските постъпления от ДДС могат да се компенсират с по-висок акциз на горивата - и без това у нас те са на най-ниско равнище в ЕС. За съжаление, държавата е лишена от възможността /макар, че хипотетично тази възможност съществува ако си върне контрола върху "Петрол"/, да играе чрез държавна компания в сектора, за да наруши картела. При по-високият акциз ще стесни жизненото пространство за "посредниците" да вземат своето, тъй като потребителят няма да плати всяка тяхна претенция. Разбира се, вдигането на акциза трябва да бъде съчетано с натиск срещу фирмите, за да се неутрализира крайния ефект върху потребителите.

Самият факт, че между декларираните при внос и на изход от рафинерията горива и продадените има нарастваща разлика при наличието на пряка информация за МФ и очевидни доказателства за растящ дял на несправедливо или незаконно посредничество, означава не друго, а че към сектора на горивата се е пренасочил тайфуна, който унищожи енергетиката и една банка напоследък.

Няма никакво друго обяснение за мащабите на щетата за държавата и потребителите освен намесата на хората, които са в състояние да потопят цели сектори и банки и да се измъкнат сухи от криза, която сами са причинили. Нали никой вече не мисли, че държавата ще може да си възстанови средствата, които изразходва за погасяване на гарантираните влогове в КТБ или ще поеме контрола върху активите финансиране с кредити от тази банка. Както предупреждавах, атаката срещу КТБ и Цветан Василев имаше за цел не възстановяване на някаква справедливост и контрола на

държавата, а прехвърлянето на активите от едни ръце други, като сметката се плаща от данъкоплатците.

Подобна е ситуацията в енергетиката - закрепването на сектора е невъзможно без мащабна инфузия на държавни средства, което означа нови емисии дълг.

Не по-големи са шансовете държавата да върне на потребителите или на себе си надвзетото по веригата на стойносттта при горивата за последните месеци, за които цената на суровия петрол падна с повече от 50%.

Не вярвам, че институциите, които са призвани да пазят нашите интереси, и които са се проваляли толкова пъти, този път ще действат различно. В този нереформиран вид те не са част от решението, а част от проблема. Най-вероятната линия на поведение са показни действия с медиен ефект и незначителни последствия за архитектите на прехода.

Следващият път когато някой говори публично по темата съветвам журналистите да задават елементарния въпрос за конфликт на интереси - имате ли пряк и непряк материален интерес от дискутираните въпроси? Работите ли понастоящем или дали сте работили по договори с някой от заинтересованите лица - рафинерия или търговци?

Именно липсата на секторни и съдебна реформа се явяват ограничителите на възможните възмездия от страна на "пленена" държава. Институциите ще останат в положение на безпомощност, виновните безнаказани и дори гневът на премиера ще отиде за медийна енергия без да бъде в състояние да предизвика промяна, защото той няма ресурса да накаже когото и да било, камо ли да го вкара в затвора. Максимумът,който може да направи, ако иска, е да уволни някой държавен служители, който съда да върне. А другите "бездействащи" институции се радват на система на двойна защита - независимост /КЗК/ от изпълнителната власт и протекцията на Кой?, който е в състояние да блокира държавата в търсене на нейните права.

Суровият петрол вече е под 46 долара за барел - което прави виртуалната "справедлива" пазарна цена на социално отговорния дистрибутор "Х" за обикновен дизел под 2,05 лева на литър. Ако не виждате тези цени на бензиноколонките, проблемът не е във Вашето зрение.

Прогнозата ми е, че без обществен натиск и недоволство, сегашната "буря" от активности няма да предизвика значителна промяна, дори и ако приемем думите на премиера и на шефа на митницата за искрени.

И още нещо - отнетият от нас и държавата ресурс от Кой? - е мина със забавено действие, той няма да стои "мирен" и е напълно логично да го очакваме да се насочва към дестабилизация на сегашното управление.

Ето защо силно препоръчвам този път да се стигне до край, защото след енергетиката, КТБ и горивата следващата цел на тези кръгове е самото правителство.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ