По 120 души кандидатстват за всяка свободна позиция в УниКредит Булбанк

По 120 души кандидатстват за всяка свободна позиция в УниКредит Булбанк

92% от новите ни мениджъри са избрани измежду наши служители, разказва Хана Читбайова, HR директор на УниКредит Булбанк

- Госпожо Читбайова, отскоро сте в България. Какви са наблюденията ви за работната сила и пазара на труда?

- Дойдох тук през януари т.г. и срещнах големи професионалисти, хора с много хъс и енергия, доста гъвкави и непредубедени, силни в изпълнението и ориентирани към иновациите. Колкото до личностните качества - мисля, че точните думи за българите са приветливи и емпатични. По отношение на пазара на труда интересът към УниКредит Булбанк като работодател е голям. Последните две години имаме средно повече от 120 кандидатури за една свободна позиция. Невинаги обаче е лесно да се запълнят позициите за висококвалифицирани кадри - например ИТ, управление на риска и др. За съжаление, всяка година все повече завършващи напускат страната и търсят възможности в чужбина. Затова аз самата се чувствам отговорна да допринеса за мотивацията на младите хора, да им покажем възможностите за кариера в родината, както и колко важни са техните знания и умения за развитието на България.

- УниКредит Булбанк е в топ 10 на най-желаните работодатели според проучване на списание "Мениджър", проведено сред дванадесетокласници от някои от най-престижните средни училища в големите градове. Какво трябва да прави една компания, за да постигне и запази такава добра репутация сред младите?

- Добрата репутация на един работодател се създава чрез среда, в която хората се чувстват ценени и част от екип, в който най-важните ценности са уважение и справедливост. Служителите имат свобода на действие, допринасят за общия резултат и могат постоянно да се развиват и израстват. Вярвам, че това е ключът към успеха.

- Как привличате образовани млади българи да се върнат в България?

- На българите, които са решили да придобият образованието си в чужбина, се стремим да предоставим възможностите, които им дават България и УниКредит Булбанк. Благодарение на това, че сме част от голяма европейска банкова група, младежите имат възможност да работят по големи международни проекти и в страната си, да бъдат част от голяма европейска компания и дори да придобият международен опит в рамките на групата и след това отново да се върнат в България. УниКредит Булбанк дава възможност за развитие в иновативна среда, както и за кариера на местно и глобално ниво в рамките на групата. 92% от новите ни мениджъри са избрани измежду наши служители, което означава, че в банката осигуряваме на хората условия да израстват и да достигат мениджърски позиции. Освен това много българи работят в банки, част от УниКредит в други държави. Голяма част от тези експерти се подготвят за по-високи мениджърски длъжности тук в УниКредит Булбанк. Не на последно място смятам, че приятелската работна среда с признати професионалисти във всички сфери в банката е от изключително голямо значение за младите хора.

- Какъв е ключовият фактор за успех при привличането и задържането на високомотивирани специалисти?

- Най-важен е индивидуалният подход към всеки човек. Затова ние вземаме предвид личната мотивация и стремежите за развитие на всеки служител и кандидат за работа в УниКредит Булбанк. За тези, които биха искали да израстват професионално, предлагаме много програми и възможности за развитие. Докато за хората, които предпочитат да останат на същата позиция, създаваме среда, в която непрекъснато да учат нови неща и да се усъвършенстват. Освен това в нашата банка един от ключовите фактори за задържането на най-добрите специалисти е личният пример, който дава всеки един от висшите мениджъри в своята работа.

- Какви са очакванията ви за пазара на труда до края на 2015 година?

- Надяваме се, че средата за правене на бизнес ще бъде стабилна, което от своя страна ще доведе и до по-голям икономически ръст. ИТ секторът се превърна в предизвикателство през последните години и очакваме да остане такъв и тази година. Подобно ще бъде положението и в някои други области, изискващи висока квалификация, например управлението на риска. Един от основните фактори, с които ще трябва да се справяме не само през 2015 г., но през следващите 10 до 15 години, което се отнася не само за България, но и за повечето европейски държави, е неблагоприятната демографска тенденция. Един от начините за справяне с този въпрос би могъл да бъде чрез значителни инвестиции в образованието както от страна на държавата, така и от страна на бизнеса. Сътрудничеството между работодатели и университети трябва да бъде подсилено не само по време на събития като "Дни на кариерата", но и чрез фокус върху основните образователни програми, осигуряване на ноу-хау от страна на работодателите, практически насочено образование и адаптиране към новите бизнес тенденции. Това ще позволи на младите хора да излизат от учебните заведения по-подготвени за реалната бизнес среда, а на работодателите - да съсредоточат своите инвестиции в програми за развитие от по-високо ниво вместо в "основни" обучения, необходими за работата. Адаптирането на пазара на труда спрямо очакванията на новото поколение ще бъде интересно - по отношение на типа управление, гъвкавото работно време, ускореното развитие, по-голямата мобилност и др. Това е тенденцията, която виждаме за следващите няколко години.     

Крум Тодоров, сп. "Мениджър"

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ