След хубава вечеря, човек може да прости дори на собствените си роднини

След хубава вечеря, човек може да прости дори на собствените си роднини

След хубава вечеря, човек може да прости дори на собствените си роднини

В една от онези прекрасни вечери, на границата между пролетта и  лятото, когато суматохата на деня леко потрива очи и се кани да се отпусне в сладката прегръдка и меките цветове на настъпващата вечер разходката до дома ми се стори необичайно отпускаща и приятна. Весели дечица, бързащи да разкажат малките си приключенията на своите  родителите, влюбени двойки, погълнати от радостта да се държат за ръце, нервно ръмжащи мотори на автомобили, попаднали в ръцете на нетърпеливи да се приприберат у дома шофьори. 

Особена вълшебна смесица от гледки цветове и  шумове, определящи лицето на големия град. В това множество от усещания се прокрадва неповторимият аромат на прясно изпечена чабата, избягал през отворените врати на малката пицария на ъгала...

Понякога е нужен само един такъв миг, за да се върнеш в уюта на сладките спомени - Вечеря по италиански или както казват италианците: ритуалът на семейния уют!

Преди няколко години преживяхме това с наши италианки приятели по време на кратка вакация в тази неповторима страна. Великолепните вкусове, приятната компания, радостта от споделянето направиха вечерта незабравима.

Наскоро попаднах на статия на един от известните специалисти по етикет в Италия - Никола Сантини. Той споделяше специфични елементи от целия ритуал по сервиране на масата. Докато говореше за недопустимото присъствие на пласмасови бутилки и книжни  салфетки  върху нея и за строгата последователност в поставянето на приборите (някои от тези правила  датират  от векове) се замислих, че всичко това са въщност малки жестове, тихи послания към членовете на семейството или към поканените у дома.

Но да се върнем на масата! Според познавачите италианската кухня е послужила като основа на френската и дори е повлияла и други европейски кухни. И това не е случайно. Виртуозната

смесица от месо и продправки с ароматни сосове достига до състояния, задоволяващи и най-притенциозните сетива. И използвам точно тази дума, защото по време на италианската вечеря ликуват не само вкусовите рецептори!

Специалният начин на приготвяне на предястията, например, е може би най- важното начало на вечерята. Първоначалната визия и съдържанието трябва да са прелюдия към основното ястие. Добавените подправки придават специални аромати, а консумацията  изисква определено вино, често и специални прибори. Тук се използват много зеленчуци, приготвени на салати или задушени със сирене - пармиджано, моцарела, горгондзола и маскарпоне, което им придава специален вкус. Но типичният вкус за всички ястия се постига и с правилното дозиране на подправките. Става дума за магданоза, ригана (подобен на майораната), градинския чай, босилека, розмарина, резенето.

Италианските сосове са друг важен елемент. Те са с по-груба структура. Поднасят се върху ястието или смесени с него.

В Северна Италия ястието на деня е оризът. Най-често се консумира като главно ястие (например миланското ризото), а не като гарнитура. Оризът обикновено се задушава с вино и бульон, след това се смесва с шунка, грах, пилешко месо, дроб, морски дарове.

А десертите са триумфът на вечерта:  Пана кота, Панфорте , Забайоне  или  шоколадово амарето семифредо -  това са само малка част от огромното многообразие от наслади, за които италианците имат  заслуга.

И всъщност, като говорим за италианска кухня, специалистите твърдят, че не съществува една определена такава, защото тя е съвкупност от редица регионални кухни, разделени по географски принцип, готварски традиции и различни съставки и специалитети. В  исторически план има Cucina alto-borghese, което ще рече “кухнята на висшето общество”, датираща от времето на Ренесанса насам, и  Cucina povera, т.е. кухнята на селяните и бедните граждани. Характерно за днешната

италианската кулинария е липсата на прекалено сложни и екстравагантни комбинации. На преден план са изведени основните продукти с възможно най-добро качество. Техният собствен вкус се подчертава от внимателното приготовление и прецизно използваните подправки. Има възможности и за истински здравословно хранене, чрез приготвянето на пълнозърнести пасти и равиоли.
Все пак, за повечето от нас вечерята не е просто акт на хранене или панаир на суетата, а възможност да се водят разговори, да се споделят преживявания, да се обсъждат планове.  Това е един от онези моменти в края на деня, когато потребността да постигнеш единение с любимите си хора е условие, без което не можем. Дали ще поставим на масата ястия с привкус от Италия или други точки на света, това е без значение. Единственото, което придава божествен вкус, са казаните думи и споделената любов. Или както казва Оскар Уайлд: „След една хубава вечеря, човек може да прости на всеки, дори на собствените си роднини.“

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ