AstraZeneca купува китайската компания Gracell Biotechnologies в сделка за 1,2 млрд. долара

AstraZeneca купува китайската компания Gracell Biotechnologies в сделка за 1,2 млрд. долара

AstraZeneca купува китайската компания Gracell Biotechnologies в сделка за 1,2 млрд. долара

Във вторник AstraZeneca (AZN.L) съобщи, че ще купи Gracell Biotechnologies (GRCL.O) за сума до 1,2 млрд. долара, тъй като англо-шведската фармацевтична компания развива амбициите си в областта на клетъчната терапия и засилва присъствието си в Китай, втория по големина фармацевтичен пазар в света, предава Ройтерс.

Сделката в брой, която добавя няколко експериментални терапии към портфолиото на AstraZeneca, оценява Gracell на 2 долара за обикновена акция или 10 долара за ADS на Gracell, плюс нетъргуемо право на условна стойност от 0,30 долара за обикновена акция, ако бъдат постигнати определени регулаторни етапи.

Акциите на базираната в Китай Gracell се покачиха с 65% в предварителната пазарна търговия в Съединените щати. AstraZeneca е един от най-големите производители на лекарства в азиатската страна, на която се падат 13% от общите продажби на компанията през 2022 г.

"Предложеното придобиване на Gracell ще допълни съществуващите възможности на AstraZeneca и предишните инвестиции в клетъчната терапия, където сме установили присъствието си в CAR-T и Т-клетъчните рецепторни терапии при солидни тумори", заяви в изявление вицепрезидентът на отдела за научноизследователска и развойна дейност в областта на онкологията на AstraZeneca Сюзън Галбрейт.

Автоложната CAR-T е клетъчна терапия, създадена чрез препрограмиране на имунните Т-клетки на пациента - ключова част от имунния отговор на организма - за насочване към клетки, причиняващи заболявания. Платформата FasTCAR на Gracell подобрява годността на Т-клетките и потенциално може да подобри ефективността на лечението при пациентите.

AstraZeneca ще придобие и паричните средства, паричните еквиваленти и краткосрочните инвестиции на Gracell в размер на 234,1 млн. долара към 30 септември 2023 г. Сделката се очаква да приключи през първото тримесечие на 2024 г., се посочва в изявлението.

Миналия месец AstraZeneca се съгласи на лицензионна сделка за експериментално хапче против затлъстяване от китайската Eccogene, а през август обяви договор за производство с CanSino Biologics за своята програма за ваксина по технология на месинджър РНК.

AstraZeneca подписа три лицензионни споразумения с китайски компании, заяви главният изпълнителен директор Паскал Сорио по-рано тази година.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ