BioNTech се готви да пусне първите ваксини срещу рак до 2026 г

BioNTech се готви да пусне първите ваксини срещу рак до 2026 г

BioNTech се готви да пусне първите ваксини срещу рак до 2026 г

Биотехнологична компания от Германия, BioNTech, планира да лицензира и пусне на пазара първите ваксини срещу рак до 2026 г. Това съобщиха съоснователите на компанията Йозлем Тюреджи и Угур Шахин.

Основаният от двамата учени стартъп беше една от първите компании, разработили ваксина срещу COVID-19. „Очакваме нашите първи ваксини срещу рак да бъдат лицензирани и налични в търговската мрежа до 2026 г. В момента имаме антитяло срещу специфичен тип рак на белия дроб и кандидат антитяло срещу метастатичен рак на гърдата. До края на тази година след завършване на фаза 2 и 3 очакваме да получим десет кандидати за ваксина, които могат да получат регистрация“, каза Шахин, цитиран от телевизионния канал Haber Glоbal.

Шахин каза още, че в момента се провеждат клинични изпитвания за общо 30 вида рак, включително рак на кожата, дебелото черво, матката, простатата и белия дроб. Някои от проучванията са изключително успешни и се разработва ваксина. Според него компанията има за цел „да формира широко портфолио за лечения на рак до 2030 г.“

Както отбелязва Тюреджи, компанията се фокусира върху изучаването на методи за индивидуално лечение на рак, тъй като раковите клетки имат разблично поведение при всеки пациент. "Ние работим, за да гарантираме, че собствената защитна система на тялото може да се бори с рака. По този начин няма да има нужда от химиотерапия, която трови цялото тяло", каза тя. Химиотерапията, подчерта изследователят, е много мощен метод, който може да се използва за лечение на големи тумори. BioNTech очаква да намери опции за ваксина, които ще помогнат на имунната система самостоятелно да унищожи огнищата на болестта.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ