Френски експерт идва на помощ в управлението на БДЖ

Френски експерт идва на помощ в управлението на БДЖ

Френски експерт идва на помощ в управлението на БДЖ

Френската държава е потвърдила с писмо номинирането на експерт с богат опит в железопътния сектор, който да подпомага работата на БДЖ. По инициатива на министъра на транспорта и съобщенията в оставка Николай Събев в началото на годината бяха стартирани преговори с Френската република за изпращане у нас на международен експерт на високо равнище, който да консултира и подпомогне провежданите реформи в националния железопътен превозвач. Това съобщиха от пресцентъра на министерството.

В писмото от Франция се посочва, че е определен човек, който със своята богата експертиза може да подпомогне оздравяването на държавната железопътна компания. Той има дългогодишен опит във френските железници, които са едни от най-добрите в Европа. Искането за чуждестранен експерт е във връзка със стартиралите действия по преструктуриране на БДЖ.

Тогава в Министерството на транспорта и съобщенията е  получено писмо от Съвета на директорите на „Холдинг БДЖ“ ЕАД, с молба за осигуряване на международен експерт в ръководството на компанията, който да подпомогне модернизацията на железопътната компания, чрез сливането на дъщерните дружества за пътнически и товарни превози, както и цялостното обновяване на железопътния сектор у нас.

„Това ще ни предостави възможност за консултиране на бъдещите планове и процеси в дружествата, и използване на европейския опит и добри практики на водещи железопътни компании“, се посочва още в позицията на Съвета на директорите.

Идеята на Николай Събев за привличане на международни консултанти е получила пълна подкрепа от министър-председателя в оставка Кирил Петков, който през март проведе среща по темата с френския министър на икономиката, финансите и възстановяването на Франция Брюно Льо Мер. Въпросът беше дискутиран и на среща между заместник-министъра на транспорта и съобщенията Божидар Костадинов и посланика на Френската република. Предстои Министерството на транспорта и съобщенията да предприеме действия по назначаване на френския експерт.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ