Основателят на най-голямата компания за суровини в Китай изчезна безследно, вероятно е задържан

Основателят на най-голямата компания за суровини в Китай изчезна безследно, вероятно е задържан

Основателят на най-голямата компания за суровини в Китай изчезна безследно, вероятно е задържан

Представители на ръководството на една от най-големите компании за търговия със суровини в Китай Maike Metals International, не могат да се свържат с основателя на дружеството Хи Цзинби и смятат, че той е бил задържан от полицията. Повече от ден няма връзка с него. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на информирани източници.

Maike Metals International е основана от Хи Цзинби през 1993 г. и до началото на пандемията се превърна в един от най-големите търговци на мед в Китай, като представлява 25% от цялата мед, внесена в страната. На фона на пандемията и произтичащите от това трудности с логистиката и продажбата на суровини, Maike Metals изпита проблеми с ликвидността, които до лятото на 2022 г. доведоха до сериозна криза. Компанията спря да плаща сметките си и беше съдена от кредитори и бизнес партньори. През февруари 2023 г. Майке подаде молба до съда за преструктуриране. Това обаче не реши проблемите на компанията.

Според източници на Bloomberg, очевидци са казали, че са видели Хи Цзинби да бъде отвеждан от полицията от дома му в провинция Шанси, официално за разпит. Причините за задържането са неизвестни. Нито той, нито членовете на семейството му отговарят на обаждания или текстови съобщения.

Bloomberg отбелязва, че през последните години случаите на преследване на едри бизнесмени в Китай станаха доста чести. Така миналия месец ръководителят на China Evergrande Group, Сю Дзяин, беше задържан от полицията и поставен под домашен арест. През 2021 г. бяха задържани лидерите на някога мощния конгломерат, а след това фалирала HNA Group Чен Фън и Тан Сянгдонг. През 2015 г. Го Гуанчан -  ръководител на затъналия в дългове конгломерат Fosun, изчезна за известно време по подобен начин. Той се върна на работа, след като се оказало, че "подпомогнал правоохранителните органи" при тяхното разследване.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ