"София диша" продължава тази неделя на ул. Московска

София диша продължава тази неделя на ул. Московска

"София диша" продължава тази неделя на ул. Московска

Мултижанровният фестивал за градска култура "София Диша" продължава тази неделя, 14 август на столичната ул. „Московка“. Централната софийска улица ще бъде превърната в пешеходна зона и следваща локация на градския празник, от паметника на Васил Левски до ул. „Г. С. Раковски“, от 16:00 до 22:00 часа.

Акцент този път е културната програма и подкрепата на млади, съвременни български творци -като Златин Орлов и Румен Панайотов, чиято изложба ще бъде разположена на пресечната улица „Париж“ 1. Двамата автори ще покажат творби, изпълнени в камък и метал в екстериорна среда. Златин Орлов е преподавател в Националната художествена академия, работи в областта на съвременната метална пластика. Негова творба е част от постоянната експозиция на Националната художествена галерия.  Румен Панайотов е съвременен български автор, който работи в сферата на пластичните изкуства, а негови творби са част от колекциите на европейски компании и институции.

Част от представянето на младите български творци е и инсталацията на Стела Гeчева – „Болка“. Обектите са изработени от дърво, хартия, пластмаса, плексиглас, гума и др., с идеята за създаване на съвременна пластика и нови перспективи. Чрез материалите, които използва, Стела Гeчева показва връзкатa между прозрачното и плътното, тежестта и лекотата, здравината и крехкостта. Точно, както са направени човешкият ум и тяло.

По време на фестивала Sound Ninja, които ще представят мобилно музикално студио, в което ще демонстрират най-новите техники и програми за индивидуално и споделено музициране. Sound Ninja Music Academy е първата и единствена по рода си академия по софтуерно продуциране на музика, миксиране, DJ-инг и контролери в България.

Отново ще има литературни четения и представяния на млади, български писатели от издателство "Колибри" и издателство "Асеневци". Бързи езикови умения по български и немски език устаниците обещава работилницата на Lingucards, а най-новата лятна програма на световната мрежа за късометражно кино Future Shorts ще има три прожекции по време на фестивала – от 16:00, 18:00 и 20:00 ч.

Творческа зона „Staropramen“ е в подкрепа на младите български творци и ще предложи различни забавни активности за посетителите по време на #Golden Hour моментите. Подробности за програмата и участниците от останалите зони, вижте в  sofiadisha.com или в facebook.com/sofia.breathes

Фестивалът за градска култура „София диша” е част от Календара на културните събития на Столична община и популяризира по иновативен начин централните софийски улици, спомага за развитието на техния самостоятелен образ, задава посока на реализирането им като запазени марки на столицата.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ