„Ловци на бисери“ от Бизе - новата премиера на Софийската опера

„Ловци на бисери“ от Бизе - новата премиера на Софийската опера

„Ловци на бисери“ от Бизе - новата премиера на Софийската опера

...На брега на океана по древен обичай ловците на бисери си избират вожд. Всички предпочитат достойния Зурга. Появява се непознат млад мъж и Зурга открива, че това е приятелят му от детинство Надир - за дьлго време е бил ловец в джунглата и всички в селото са го забравили. Останали сами, двамата си спомнят за годините, прекарани заедно. В град Канди те са срещнали кра­сива млада жрица, в която се влюбили. Но за да не станат съперници, е трябвало да се откажат от нея. Зарадван от срещата си с Надир, 3урга му предлага да остане при тях и да участва в лова на бисери. След малко към брега се приб­лижава лодка. На борда седи жрица с лице, скрито под було. Двамата приятели не подозират, че това е красивата Лейла, която са срещнали някога в Канди. Тя не бива да открива лицето си до края на лова. Не бива и да обикне някого, защото е дала обет за целомъдрие и трябва да пази ловците. Сред присъстващите Лейла забелязва Надир, а той я позна­ва по гласа. У него с нова, още по-голяма сила се пробужда някогашната любов. 

Така, накратко, започва  сюжетът на един нов, различен спектакъл, който Столичната опера е подготвила за почитателите на класическата музика в пролетно-летния си афиш - "Ловци на бисери" на френския композитор и автор на "Кармен" Жорж Бизе. 

Жорж Бизе е роден в семейство на музиканти. На 9 години пос­тъпва в Парижката консерватория, а на 30 вече е признат за най-добрия пианист там. Получава Римската награда, която му дава възможност за двегодишна специализация в Италия и за едногодишна – в Германия. След първите успехи и признанието идват и трудностите – борбата за постоянна работа, за насъщния. Бизе пише танцова музика, преподава. 25-годишен създава своя първи оперен шедьовър – "Ловци на бисери", по моден за времето източен сюжет. 

След "Ловци на бисери" Бизе композира "Красавицата от Перт" по едноименния роман от Уолтър Скот, "Паризина",  "Дон Прокопио" и още редица симфонични и камерни произведения. На 3 март 1875 г. парижката публика вижда и чува един от шедьоврите на операта на всички времена – "Кармен". Вижда и чува, но не може да го разбере. Премиерата е истински провал за автора. Бизе не може да го понесе и само след три месеца умира от сърдечен удар, едва навършил 37 години. 

Създадена по откровено мелодраматичен сюжет, музиката на Бизе в "Ловци на бисери" впечатлява с лирика. Бъдещият, още млад, 34-годишен автор на "Кармен" успява върху тези измислени и не особено логични ситуации да изгради силни и сложни характери. Особено ярък е Зурга, най-драматичната фигура в операта. Майсторски са написани красивите и запомнящи се арии, дуети и ансамбли - първият дует на Зурга и Надир, каватината на Лейла, ариозото на Зурга, романсът на Надир, триото преди финала.

Постановката в София ще бъде с диригент Борис Спасов и режисьор - проф. Светозар Донев. Художник на костюми - Ася Стоименова. В ролята на Надир влизат Николай Моцов и Хрисимир Дамянов. В тази на Зурга – Веселин Михайлов, Атанас Младенов. Лейла играят Веселина Василева и Силвия Тенева. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ