"Може и да греша..." - фразите, които подкопават доверието в лидерите

Може и да греша... - фразите, които подкопават доверието в лидерите

"Може и да греша..." - фразите, които подкопават доверието в лидерите

Доверието е като валута, която никога не се обезценява, освен ако не направите нещо, за да подбиете нейната стойност. Ако хората смятат, че заслужавате доверие, те ви вярват. Те ви слушат, разчитат на вас и ви следват. Но ако подкопаете това доверие, отнема много време, за да го спечелите обратно.

В работата си като коуч по лидерство помагам на моите клиенти да се научат да разпознават и избягват фрази, които подкопават доверието в тях. Ето седем от най-често срещаните:

„Ако трябва да бъда честен…“

Хората, които казват истината, не изпитват нужда да я изтъкват. Ако изрично посочвате, че сте честни с другите, то вие всъщност ги предупреждавате да бъдат нащрек. Когато посеете съмнение в съзнанието на хората, те губят доверие в това, което казвате.

„Ще опитам.“

В лидерството е важно да сте решителни и надеждни. Няма място за половинчати ангажименти. Ако ще правите нещо, поемете отговорност за това и се уверете, че ще изпълните обещанието си. Ако не можете да поемете този ангажимент, не го поемайте. Когато кажете на някого, че ще „опитате“ да направите нещо, в най-добрия случаи звучите несериозно,  а в най-лошия – като човек, който не разполага с нужните умения или познания.

„Ще ви кажа по-късно.“

Тази фраза може да изглежда безобидна, но тя може да бъде приета от ответната страна като увъртане. Важно е да знаете докъде се простират границите на вашите възможности и да говорите  с увереност. Ако ви попитат нещо, което не знаете, кажете: „Не зная/не съм сигурен, но ще разбера“.

„По мое мнение…“

Тази често използвана фраза подкопава вашата гледна точка. Дори и да нямате подобни мисли, този тип изказване предполага пристрастност. Вместо това кажете „Мисля…“ или „Моят опит ми подсказва…“.

„Може и да греша.“

Може да използвате тази фраза като опит да демонстрирате смирение, но тя ви кара да изглеждате несигурни и неубедителни. Ако заявявате наякак факт, направете го с увереност. Ако има голяма вероятност да грешите, започнете с нещо като „Възможно е…“ или изобщо не го казвайте.

„От друга страна…“

Когато хората чуят тази фраза, те знаят какво идва: лоши новини, последвани от опит за даване утеха и вероятно лош опит за хумор. Когато трябва да съобщите някаква лоша новина, не опитвайте да я подслаждате. Бъдете откровени и честни и винаги ще има доверието на хората.

„Това може да звучи глупаво, но…“

Защо бихте квалифицирали една своя мисъл като глупава? Ако нещо наистина е глупаво, по-добре е да не се казва. Ако е въпрос, просто попитайте. И ако това е нестандартна идея, изложете я по нормален начин, без да я наричате глупава.

Ефективната комуникация е от ключово значение за всеки лидер. Освен че това е начинът, по който предавате информация, от нея зависи и възприятието на другите за вас – дали те ви смятат за надеждни и честни, или неуверени и несигурни. Можете да бъдете честни и прозрачни, без да подкопавате казаното от вас.

………………..

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

Редактор: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Неизвестно за известните: Сладкарят Пиетро дава на света яйцата Kinder след гаф
Уроци по мъдрост от Уорън Бъфет
Вратовръзката на Чарлз III на конференцията за климата - намек за разрешаването на спор между Лондон и Атина?
Три урока от „Лабораторията за щастие“ на Харвард, които ще променят живота ви
На днешната дата, 2 декември. Рождениците днес
Ненаученият урок: Защо инвеститорите попадат в капана на технолегендите
12 кампании, въплъщаващи празничния дух на 2023 г.
McDonald's промени рецептата за Big Mac заради нарастващата конкуренция от други вериги