Какво добрите лидери винаги дават на своите служители

Какво добрите лидери винаги дават на своите служители

Какво добрите лидери винаги дават на своите служители

Все повече главни изпълнителни директори и HR експерти осъзнават, че процъфтяващата култура на работа води до ангажираност, иновации и висока производителност. Но културата не се случва просто така. Необходими са силни, далновидни лидери, за да създадат среда, която да даде възможност на екипите да разкрият своя пълен потенциал. Ето какво дават те на служителите си по-често от останалите ръководители:

Тяхното внимание

Лидерите, които оставят егото си на прага вратата и се вслушват истински в нуждите на служителите, допринасят за изграждането на най-мощния създател на стойност на планетата - доверието. Когато доверието се дава активно като подарък и се подсилва в ценностите и ритуалите на компанията, посланието, което служителите получават е, че те се възприемат като важни и част от семейството.

Емпатия

Емпатията привлича хората. Тя е привлекателно качество за изграждане на успешни взаимоотношения на работното място. Един лидер, проявяващ емпатия, ще насърчи силни лични взаимоотношения и ще продуктивното сътрудничество. Този лидер ще помисли за обстоятелствата, пред които са изправени членовете на неговия екип, за техните предизвикателства и разочарования, нужди и желания. Той знае, че техните емоции са също толкова реални, колкото неговите. Това помага за развитието на различни гледни точки и насърчава членовете на екипа да си помагат един на друг.

Пространство за презареждане

Лидерите, които се грижат за производителността на своите служители, не толерират култура на прекомерна работа, която може да доведе до бърнаут. Те защитават труда на служителите с приоритети за баланс между работа и личен живот, подсилвани ежедневно. За да помогнат за презареждането на енергията на служителите, лидерите могат да внесат повече забавление  смях и хумор в работната общност.

Отворена комуникация

Добрите лидери информират своите служители, когато има промени. Те споделят с тях колкото се може повече информация, веднага щом могат, за да избегнат спад в ангажираността и екипния дух. Те представят на служителите плюсовете и минусите на нова стратегия и не се въздържат от споделянето на лоши новини. Когато нещата не вървят добре, те успокояват служителите си, като им дават фактите и им обясняват как те се вписват в общата картина. Те никога не спират да търсят

Споделена власт

Проучванията показват, че когато лидерите се фокусират повече върху служителите си, отколкото върху себе си, като се грижат за тях и удовлетворяват нуждите им,  те са по-вдъхновени и отдаден на работа си, което повишава производителността. На работните места, свободни от фаворизиране и задкулисие, мениджърите се интересуват по-малко от статуса и титлата и повече от споделянето на властта си с другите, дори в процеса на вземане на решения.

………………

Марсел Шванц, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ