Белгийски свещеник: педофилията е "само игра"

Белгийски свещеник: педофилията е само игра

Белгийски свещеник: педофилията е "само игра"

Бившият епископ на Брюж Роджър Вангелуве, който през април 2010 г призна, че е злоупотребявал сексуално с племенника си и бе принуден да напусне поста си в Белгийската католическа църква, описа насилието над деца като „просто игра” в интервю пред местна телевизионна станция.

74-годишният Вангелуве призна, че е насилвал и още един свой племенник. Признанието обаче не включваше признаци на разкаяние. Спокойният и усмихнат бивш епископ нарече сексуалното насилие „малко интимност”, след което обясни, че се е гаврил с първия си племенник през 70-те и 80-те години на миналия век, а с втория – „само малко повече от година”. По време на атаките, първото момче било само на 5 години, а насилието върху него продължило цели 13. „То започна, както аз го наричам, като една игра”, обясни със спокоен глас възрастният мъж. „Изобщо нямам усещането, че съм педофил.”

Първоначалното признание на епископа миналата година отприщи порой от разкрития за сексуално насилие над деца, извършено от католически свещеници. То нанесе поредния жесток удар на Католическата църква и разбуни духовете на хората от цял свят. Наглите изказвания на Вангелуве все пак предизвикаха възмущението на много католически свещеници и държавници. Премиерът на Белгия Ив Летерм заяви, че коментарите на Вангелуве „преминават границата на приемливото” и призова Католическата църква да поеме отговорност. Министърът на правосъдието Стефаан де Клерк се обърна към Ватикана с призив да накаже бившия епископ. „Думите му са шамар в лицето на всички жертви”, заяви той. Зад него застанаха и епископът на Гент Люк ван Лой и новият епископ на Брюж Йозеф де Кесел, който заяви: „Трудно е да се повярва. Това нанася толкова щети на всички замесени – първо на жертвите, но също и на доброто име на Църквата.”

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ