Бил Гейтс призова лидерите на Г-20 да не обръщат гръб на бедните по света

Бил Гейтс призова лидерите на Г-20 да не обръщат гръб на бедните по света

Бил Гейтс призова лидерите на Г-20 да не обръщат гръб на бедните по света

Милиардерът филантроп Бил Гейтс призова лидерите на Г-20 да поемат ангажимент за увеличаване на ресурсите за поминъка и развитието на милиони бедни хора по света. В основата на тези препоръки е идеята, че иновациите могат да увеличат ресурсите, отделени за развитие.

По настояване на председателя на Г-20, френския президент Никола Саркози, Гейтс представи доклада си "Иновации с Въздействие: Финансиране на 21-ви век за развитие," на лидерите, събрали се на годишната си среща в Кан, която продължава и днес.

"Лидерство на Г-20 е от критично важно значение, особено в тези трудни икономически времена. Ние трябва да изградим безпрецедентен напредък в областта на здравеопазването и развитието, постигнато през последното десетилетие", каза Гейтс. "Ние трябва да стимулираме още по-голям напредък през следващите десетилетия, за да подобрим живота на най-бедните страни в света."

В доклада си американецът подчерта необходимостта богатите страни да продължат с изявите на щедрост и да изпълнят своите ангажименти за чуждестранна помощ, които обикновено са между един и два процента от бюджета на правителството - като същевременно се гарантира, че помощите се изразходват ефективно в области като здравеопазване и селско стопанство.

"Ако страните обещаят се придържат към тези стъпки, ще генерираме допълнителни 80 милиарда долара годишно през 2015 г.", каза Гейтс."Добре проектираната помощ за намаляване на бедността в момента ускорява напредъка на бедните", казва в доклада си Гейтс.

Милиардерът смята, че бързо развиващите се икономики, представени в Г-20 играят все по-голяма роля при управлението на напредъка за развитие. В доклада си, той предлага идеи, които позволяват бърз трансфер на иновации, в които тези страни са пионери - особено в областта на здравеопазването и селското стопанство, като ваксини и семена, които да преобразят живота на бедните хора в Африка и в други части на света.

"През последното десетилетие, страни като Китай, Бразилия, Мексико, Индонезия и Турция отбелязват темпове на растеж, които помагат бедността спадне рязко. Те са чудесни примери за това какво можем да направим, за да постигнем напредък", казва Гейтс.

Той отбелязва, че тези страни имат огромен технически капацитет, да направят уникални прозрения и пробив в използваните инструменти за развитие.

"Аз съм особено развълнуван от възможността за тройно партньорство сред бързо развиващите се страни, традиционните дарители и бедните страни, така можем да се възползваме от сравнителните предимства на много различни страни", казва Гейтс в доклада си.

В рамките на миналата седмица, фондация "Гейтс" обяви две партньорства: едно с Бразилия, за да сподели страната своя опит в селското стопанство, здравеопазването на семействата и ваксините с африканските страни, и друго с китайското министерство на науката и технологиите и китайски компании за подкрепа на иновативни изследвания, както и разработване и производство на нови продукти за здравеопазването в световен мащаб и селското стопанство.

Докладът на Гейтс също подчерта партньорството между Бразилия, Япония и Мозамбик, което има за цел да помогне на Мозамбик да адаптира соя, ориз и други култури за саваната на Мозамбик, който е с подобен климат и почви като в Бразилия. Япония пък помага на Мозамбик да изгради инфраструктурата си.

Гейтс подчертава, че растежът е засилен в редица бедни страни, включително в държавите от Субсахарска Африка.

"В крайна сметка, вътрешните ресурси на развиващите се страни ще бъдат най-големият източник на средства за развитие", според Гейтс, който препоръчва мерки, които Г-20 биха могли да предприемат, за да помогнат на бедните страни да намалят бедността.

Идеите включват насочване на чуждестранна помощ, която да помогне на развиващите се страни по-добре да събира данъчните приходи, което може да доведе около $ 20 млрд. годишно в БВП. Дават се насоки и за повишаване на изискванията за прозрачност на минните и петролни компании. Гейтс призовава бедните страни да съсредоточат ресурсите си върху приоритетите, които директно са в полза на бедните хора, като например здравеопазване и земеделието. Милиардерът призова африканските лидери да следват целите, които са определени в Декларацията от Абуджа, като отделят най-малко 15% от бюджетите си за подобряване на здравето, както и да следват Декларацията от Мапуто, която призовава за отделянето на 10% от бюджетите за селско стопанство.

Докладът също така призовава за приемането на иновативни начини за мобилизиране на на частния финансов сектор и за насърчаване на растежа на частния сектор като начин за набиране на средства за развитие. Препоръките включват вземане на суверенните фондове на разположение за инвестиции в инфраструктура в бедните страни, намаление на транзакционните разходи на паричните преводи, както и използване на механизми за насърчаване на иновациите в селскостопанските технологии.

"Със своето разнообразие и динамика Г-20 е ключов орган, който може да достави ресурси, новаторски идеи и лидерство за по-голямо въздействие в един нов свят на развитие", каза Гейтс. "Ако Г-20 поеме това предизвикателство, аз съм оптимист, че ние може да се поучим от тази икономическа криза и да спасим живота на милиони и милиони бедни хора", заяви Гейтс.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ