Екстремни антарктически ветрове извайват красиви форми в дърветата

Колкото и прекрасни и полезни да са съвременните технологии, на Земята все още съществуват места, над които Майката природа продължава да властва. Едно от тях е Слоуп Пойнт в Нова Зеландия, пише Bored Panda.

Тази местност е разположена на най-югоизточния край на новозеландския Саут Айлънд. Намира се на 4800 км от Южния полюс и на 5100 км от екватора. Именно поради тази причина е изложена постоянно на екстремни времеви условия. Въздушните потоци изминават безпрепятствено цели 3200 км над Южния океан, след което връхлитат Слоуп Пойнт. И въпреки тези сурови условия, тук могат да се видят едни от най-необикновените и красиви гледки. 

Екстремните ветрове, които удрят Слоуп Пойнт, са толкова силни и постоянни, че дърветата, които растат, са буквално моделирани в странно изкривени скулптори, пише "Обекти". Те нямаше да могат да съществуват без овчарите наблизо. Макар и Слоуп Пойнт да е почти необитаемо място и да се достига единствено пеш, овцете на фермерите в района пасат именно тук. Хората отглеждат малки горички с издръжливи дървета, които животинките използват за убежище от силните ветрове.

Писателят Тревър Крий описва района по следния начин: „„Това не е вятър, който спокойно ще счупи и прекърши всичко по пътя си, въпреки че очевидно може да го направи. Но абсолютната му неумолимост, като измъчващ зъбобол, не престава никога, докато жертвата не се предаде напълно.“

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ